Controale în trafic, pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare carne, vânzare și consum

99

Începând cu data de 30 noiembrie și până în data de 7 ianuarie 2019, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a demarat controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă, cu scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare și răspândirii virusului Pestei Porcine Africane. Veterinarii merg în control cu polițiștii.

Pieţele agro-alimentare, abatoare, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/supermarket, magazine alimentare etc.) se află în această perioadă sub „lupa” inspectorilor sanitar veterinari.

„Se verifică modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), a condiţiilor sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea și comercializarea cărnii proaspete de porc, precum și a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete, a cărnii tocate, a cărnii preparate şi a produselor din carne de porc, sau care conţin carne de porc. Piețele agroalimentare sunt supravegheate de către medicii veterinari care verifică modul de comercializare al produselor alimentare, iar abaterile de la normele sanitare veterinare vor fi sancționate. Totodată, cu ocazia acestor controale, o atenție deosebită este acordată verificării condițiilor sanitare veterinare și de igienă existente în locurile organizate periodic de către autoritățile locale, în vederea comercializării unor alimente care prezintă caracteristici tradiționale (de ex. târguri de Crăciun).”, anunță Veronel Bolborea, director DSVSA Olt.

Autoritățile atenționează că este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate (în sistem de vânzare stradal), nesupuse controlului sanitar veterinar.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt avertizează că a constituit echipe, care, în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Județean de Poliţie Olt  urmăresc:

  • Verificarea modului de sacrificarea porcilor care se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicate pe site-ul ANSVSA. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii, în alte locuri sau spații, decât cele autorizate sanitar veterinar.
  • Verificarea modului de respectare a cerințelor legislației Uniunii Europene aplicabile comerţului cu porcine vii, precum și a măsurilor privind restricționarea mișcărilor de porci vii, ca urmare a apariției și evoluției focarelor de PPA.
  • De asemenea, se vor realiza controale în trafic, cu sprijinul reprezentanţilor Inspectoratul Județean de Poliţie Olt, pentru a se verifica dacă sunt respectate condițiile legale pentru transportul animalelor, cărnii și produselor din carne.
  • Verificarea modului de respectare a cerințelor legale aplicabile comerţului cu carne proaspătă și produse din carne, ca urmare a apariției și evoluției unor focare de PPA.
  • Verificarea respectării normelor în vigoare prinvind comercializarea ouălor şi produselor din ouă, laptelui şi produselor lactate, precum și peştelui şi produselor din pescuit.