Încă două focare de pestă porcină la Rusănești. Ministrul Daea venit de urgență în Olt

2223

Pesta porcină africană a fost confirmată în alte două gospodării din localitatea Rusănești, județul Olt. La ședința de sâmbătă a Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt a participat însuși ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Pesta procină l-a adus în Olt chiar pe ministrul Daea, după ce autoritățile sanitar-veterinare au confirmat încă două focare.

„În data de 23.11.2018, a fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane (PPA) în alte două gospodarii, respectiv la probele prelevate de la porcii fiului proprietarului, în urma buletinului de analiză emis de Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt. În data de 24.11.2018, gospodăria din localitatea Rusănești a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor și a mijloacelor de transport, precum și dezinfecția exploatației. De asemenea, au fot prelevate probe și de la porcii unei alte persoane care a fost în contact cu proprietarul, diagnosticul fiind pozitiv pentru virusul pestei porcine africane, în baza buletinului de analiză emis de  Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt in data de 24.11.2018. Și acestă gospodărie a fost plasată sub supraveghere oficială aplicând aceleași măsuri mai sus menționate.”, informează DSVSA Olt.

Extinderea focarului de pestă porcină în Olt l-a îngrijorat pe ministrul Petre Daea, care a participat sâmbătăt la ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor Olt, care a aprobat planurile de măsuri pentru cele două focare.

În localitate au fost instalate filtre pietonale la nivelul celor două exploatații și menținute filtrele rutiere.

„DSVSA Olt solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei. Proprietarii animalelor afectate vor beneficia de despăgubiri, conform prevederilor H.G. nr. 1214/2009, modificată și completată prin HG nr. 484/2018. Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având însă impact la nivel social din punct de vedere economic.”, atenționează DSVSA Olt.