Ca urmare a confirmării unui nou focar de pestă porcină africană la porcii mistreți în județul Teleorman, DSVSA Olt a instituit noi zoned supraveghere și protecâie în județul Olt. De asemenea, au fost identificați și porcii necrotaliați din zonele de risc.
Confirmarea unui nou focar de pestă porcină africană la porcii mistreți de pe fondul de vânătoare 11 Beciu, pe raza localității Plopii Slăvitești, din județul Teleorman, a determinat DSVSA Olt să stabilească, la nivelul județului Olt, zone de risc, astfel: zona de protecție – sat Bârseștii de Sus (Sprîncenata), Scărișoara, Plăviceni, Rusănești, sat Jieni, și Cilieni; zona de supraveghere – Băbiciu, Gostavățu, Sprîncenata, sat Frunzaru, sat Uria, sat Călinești (Radomirești), Cilieni, Tia Mare, sat Potlogeni.
„Menționăm că pe raza județului Olt nu evoluează pesta porcina africană, fapt confirmat prin buletinele de analiză emise de IDSA București și LSVSA Olt pentru probele prelevate și analizate atât din exploatațiile comerciale de porci, din gospodăriile populației și de la mistreți împușcați/găsiți morți (accidente sau moarte din diverse cauze)”, anunță DSVSA Olt.
De la începutul acestei luni, din judetul Olt au fost analizate pentru detecția genomului virusului pestei porcine africane 54 probe de la mistreți împușcați și o probă de la un mistreț mort, 18 probe organe din exploatații comerciale și 3 probe de organe provenite de la porci din gospodării proprii.
În urma confirmării focarului de pestă de acum zece zile pe teritoriul Fondului de Vânătoare 9 “Între Olturi” din județul Teleorman, a fost făcut recensământul tuturor exploatațiilor nonprofesionale din localitățile aflate în zona de protecție și supraveghere, fiind verificate 4.973 exploatații nonprofesionale, din care 1.664 cu porci. Au fost identificați 5.272 capete, din care porci nedeclarați 1.543 capete.