O zecime din populație în pericol la cutremur, 60% la incendiu, o treime la furturi și… doar 8 din 100 de olteni cu casă asigurată

51

Campania „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţe” , desfășurată de APPA – Asociația pentru Promovarea Asigurărilor, arată că românii ignoră consecințele unor situații de urgență, iar oltenii nu fac excepție.

Prin modificări la structura de rezistență a clădirilor, folosirea unor instalații improvizate, lipsa măsurilor speciale de prevenție în caz de incendiu, geamuri uitate deschise la locuință, mulți români sunt în pericol într-o situație de urgență de a-și pierde bunurile agonisite, locuințele sau chiar viața. Cu toate acestea, numărul celor care-și asigură locuința este în continuare la fel de mic.

Un sondaj online, realizat în cadrul campaniei „Octombrie – Luna Asigurărilor de Locuinţă”, la care au participat 1.151 de respondenţi, în perioada 15 octombrie – 5 noiembrie prin intermediul portalului asigurarealocuintelor.ro., arată în ce măsură sunt pregătiți românii pentru a face față unor situații de urgență.

Potrivit sondajului, 1 român din 10 a făcut, în locuinţa sa, modificări care pot afecta structura de rezistenţă, mai puţin de jumătate au în casă o trusă de urgenţă în caz de cutremur, 25% au atârnate deasupra patului tablouri, fotografii înrămate sau oglinzi, deşi acest lucru nu este recomandat, 60% nu au luat măsuri speciale de prevenţie şi/sau combatere a unui incendiu- detectoare de fum, stingător de incendiu. De asemenea,  1 din 10 respondenţi (9,82%) declară că folosesc, în prezent, mijloacelor de încălzire sau a instalaţiilor electrice improvizate, iar peste jumătate dintre participanţii la sondaj (52%) au declarat că scot din priză toate aparatele electrice atunci când pleacă de acasă pentru o perioadă mai lungă de timp, în timp ce 36%, doar o parte dintre ele.

8 din 10 români nu au instalate sisteme de alarmă sau sisteme video pentru protecţia casei lor, aproape 3 din 10 participanţi la sondaj au declarat că li s-a întâmplat să plece de acasă şi să uite uşa de la intrare descuiată şi/ sau geamurile deschise larg.

Și, deși nu stăm bine la capitolul prevenție, situația este aceeași și la capitolul asigurare, la care Oltul este codaș, gradul de cuprindere în asigurare fiind de doar 7,82%. La finele lunii septembrie, Oltul figurează cu 14.968 PAD în vigoare și daune plătite de 2.618 lei.