DSVSA Olt: pe raza județului NU evoluează pesta porcină africană. 241 probe analizate, 8 comune supravegheate

8144

241 de probe din județul Olt au fost analizate luna trecută în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt, pentru detectarea genomului virusului pestei porcine africane, examenele fiind negative. Din județ, în urma focarelor din Teleorman sunt în zona de supraveghere localitățile: Scărișoara, Rusănești, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni,  Mihăești, Seaca și Văleni.

Luna trecută, la Olt au fost testate sute de probe din județele Olteniei, două fiind pozitive. “In perioada 01.10.-31.10.2018, în Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranta Alimentelor Olt, respectiv în cadrul laboratorului de biologie moleculară, au fost analizate prin test de elecție PCR, pentru detectarea genomului virusului pestei porcine africane, un număr de 841 probe provenite din exploatații comerciale, gospodării ale populației și fonduri de vânătoare din județele Olt, Vîlcea, Dolj, Mehedinți și Gorj. În urma analizelor efectuate două probe provenind de la doi porci dintr-o exploatație nonprofesională din județul Dolj au fost pozitive, fapt confirmat și de IDSA București, conform buletinului de analiza emis“, arată DSVSA Olt.

Pesta ocolește județul nostru, toate testele având rezultat negativ.”Menționăm că pe raza județului Olt nu evoluează pesta porcină africană, fapt confirmat prin buletinele de analiză emise de laboratoare sanitar veterinare acreditate. Pentru judetul Olt au fost analizate 129 probe de la mistreți, 41 probe provenite din exploatații comerciale și 71 probe provenite din gospodăriile populației. Toate examenele sunt negative, conform buletinelor de analiza emise”.

Focarele confirmate în județele Dolj și Argeș nu au impus stabilirea unor zone de supraveghere la nivelul județului nostru, ele evoluând în zone aflate la distanțe mai mari de 13 km, însă ca urmare a confirmării celor cinci focare de pestă porcină africană în județul Teleorman pentru două din focare județul Olt a intrat în zona de supraveghere cu localitățile: Scărișoara, Rusănești, Tia Mare, Cilieni, Izbiceni,  Mihăești,  Seaca și Văleni.