Primul zbor militar din istoria aeronauticii românești, acum 108 ani, pe ruta Slatina- Piatra-Olt

626

Slatina- Piatra-Olt este traseul parcurs în cadrul primei misiuni militare din istoria aeronauticii românești. Pe 17 septembrie 1910 a avut loc primul raid aerian din România: aviatorul Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina-Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

În urmă cu 108 ani, din Gara Slatina decola aeroplanul Vlaicu nr.1, având loc primul zbor militar din istoria aeronauticii româneşti. Pe 27 septembrie 1910, avionul a îndeplinit prima misiune de luptă din istoria aviației militare române. Cu ocazia manevrelor ce au avut loc în Oltenia, Aurel Vlaicu a transportat un document de la Slatina la Piatra Olt, zburând la o înălțime de 500 m, în 35 de minute.

Pe 12 iunie 1910, zi importantă în istoria aeronauticii româneşti şi mondiale, Aurel Vlaicu efectua primele rulaje la sol cu aeroplanul „Vlaicu no. 1” pe câmpul de la Cotroceni, iar pe 17 iunie 1910, Vlaicu a decolat şi a zburat circa 50 de metri la o înălţime de 3-4 metri pe cerul Bucureştiului, bifând astfeș a treia performanță de acest gen din lume, după SUA și Franța. La solicitarea principelui Ferdinand I, Vlaicu participă cu aparatul său la pregătirea militară de forţare şi apărare a râului Olt în zona oraşului Slatina. Aeroplanul ajungea astfel în Gara Slatina pe calea ferată, fiind montat și pregătit de zbor pe un câmp din apropiere, iar în dimineața zilei de 27 septembrie a decolat, Vlaicu primind de la regele Carol I un ordin de operaţii cu misiunea transportării sale pe calea aerului, la comandamentul de la Piatra-Olt.

Istoricii consemnează că în prezenţa prinţului Carol, a principilor Frederik-Victor şi Francisc Joseph de Hohenzollern, a lui Ion I. C Brătianu, primul-ministru de atunci, a generalului Grigore Crăiniceanuu – ministrul de război, Vlaicu a înmânat prinţului moştenitor primul mesaj oficial transmis pe calea aerului din ţara noastră.

Premiera aeronautică realizată pe cerul Slatinei plasează România pe locul II în lume, după Franța, ţara noastră devenind astfel al doilea stat care a folosit avionul în scop militar.