A murit legenda taragotului, Dumitru Fărcaș

279

Unul dintre cei mai buni și respectați instrumentiști ai României, Dumitru Fărcaș, a decedat în această dimineață. Avea 80 de ani.

Este doliu în lumea artistică românească, după ce un alt mare artist s-a suit la Ceruri. Dumitru Fărcaș, legenda taragotului, s-a stins din viață. El și-a început cariera în 1959 și lasă în urmă o activitate impresionantă. Artistul a fost recompensat în 2002 „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”. De către președintele Iliescu cu Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, iar în 2004 cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Mare Ofițer, Categoria D – “Arta Spectacolului”, „în semn de apreciere a întregii activități și pentru dăruirea și talentul interpretativ pus în slujba artei scenice și a spectacolului”. În 2008, a primit titlul de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca., iar în mai anul acesta preşedintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul Naţional “Serviciu Credincios” în grad de cavaler.

De-a lungul carierei sale i s-a acordat titlul de onoare al oraşelor Phenian (Coreea de Nord) , Cluj-Napoca, Bucureşti, Reşiţa şi Baia Mare.

Printre cele mai cunoscute interpretări ale sale se numără genericul audio al emisiunii”Tezaur Folcloric”.