Viitorii magistrați, din nou la concurs: admitere la INM și Magistratură iulie – octombrie. Oltul, în criză de procurori

166

INM organizează în perioada iulie- octombrie atât concurs de admitere la INM, pentru 300 de posturi de auditori de justiție, cât și admitere la Magistratură pentru 61 de posturi de procur/judecător, dintre care 4 la Olt. Deficitul de personal la parchetele de pe lângă Tribunalul Olt se menține încă mare, per total 69,23% grad de ocupare (situație CSM 10 iulie), cea mai mare criză fiind la Slatina- doar 33,33% grad de ocupare.

Concursul de admitere în magistratură organizat în martie – iunie nu a fost promovat de niciun candidat din Olt, acum oltenii care țintesc un post de procuror sau judecător având șansa de a se înscrie ori la concursul de admitere în Magistratură iulie – octombrie, ori urmând calea admiterii la INM, concurs desfășurat tot în această perioadă.

10 iulie – 16 octombrie este perioada desfășurării concursului de admitere în Magistratură, pe lista celor 30 de posturi de procuror propuse pentru concurs figurând și 3 posturi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, iar pe cea cu 31 de posturi de judecător un post la Judecătoria Slatina. Pe lista posturilor de procuror în privința cărora Plenul CSM  poate dispune suplimentarea  posturilor scoase la concurs figurează și 1 post la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, instanță aflată pe locul 9 ca prioritate, funcționând doar cu 4 procurori din necesarul de 12.

Candidații trebuie să aibă o vechime în specialitate de cel puțin 5 ani. Startul înscrierilor a fost dat pe 10 iulie, până pe data de 31 iulie candidații putând depune cererile la tribunal sau la parchetele de pe lângă acesta. Calendarul concursului este următorul: 24 august- publicare rezultat verificare dosare, 7 septembrie- lista finală a candidaților, 9 septembrie- test de verificare a cunoștințelor juridice (la drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal), 23 septembrie- proba scrisă eliminatorie, tip grilă, de verificare a raționamentului logic, 6 – 14 octombrie- susținerea interviului, rezulatele finale fiind afișate pe 16 octombrie.

Pentru admiterea la INM, organizată în perioada 10 iulie- 30 octombrie, sunt scoase la concurs 300 de locuri de auditori de justiție- 170 alocați funcției de judecător și 130 funcției de procuror. La finalizarea primului an de studii, auditorii vor opta, în ordinea mediilor, pentru funcția de judecător/procuror pe care o vizează. Înscrierile se fac până pe data de 31 iulie, pe 9 septembrie fiind organizat testul de verificare a cunoștințelor, scris, la drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal. Pe 23 septembrie se va susține proba eliminatorie, tip grilă, de verificare a raționamentului logic, iar în perioada 15- 28 octombrie interviul. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 octombrie.

Potrivit situației CSM, la data de 10 iulie, în Olt parchetele funcționează în continuare cu deficit mare de personal, per total 69,23% grad de ocupare, cea mai mare problemă fiind înregistrată la Slatina.

Situație posturi procuror vacante la data de 10 iulie:

  • Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt: 13 posturi prevăzute, 11 ocupate, 2 vacante, 84,62% grad de ocupare;
  • Slatina: 12 posturi, 4 ocupate, 8 vacante dintre care 3 blocate pentru admitere, 33,33% grad de ocupare;
  • Caracal: 6 posturi, 6 ocupate, 100% grad de ocupare;
  • Corabia: 4 posturi, 3 ocupate, 1 vacant, 75% grad de ocupare;
  • Balș: 4 posturi, 3 ocupate, 1 vacant, 75% ocupare;
  • Total parchete Tribunalul Olt: 39 posturi prevăzute, 27 ocupate, 12 vacante, 69,23% grad de ocupare.