Prefectul de Olt, Silviu Neacşu, revine în PSD. Află când va semna adeziunea

440

Codul Administrativ este aproape gata. El cuprinde o serie de modificări ce vizează autorităţile locale. Primarii scapă de o serie de răspunderi pentru documentele pe care le semnează, iar o serie de persoane aflate în fruntea unor instituţii vor fi numite… politic, pe faţă. Cele mai importante posturi vizate sunt cele de prefect şi fubprefect. Dacă Opoziţia sau preşedintele nu vor ataca Codul Administrativ la Curtea Constituţională acesta ar putea intra în vigolare în această vară, în caz contrar acest lucru se va întâmpla în toamnă.

Prefectul Silviu neacşu ar putea reveni în PSD până la finalul acestui an,  după intrarea în vigoare a Codului Administrativ. Potrivit prevederilor acestuia, prefecţii vor fi asumaţi politic şi vor avea rang de secretar de stat, în timp ce suprefecţii vor fi asimilaţi subsecretarilor de stat. Şi directorii celor mai multe dintre instituţiile deconcentrat vor ocupa funcţia tot pe criteriu politic, partidul de guvernământ sau coaliţia aflată la guvernare urmând să-şi asume ocuparea posturilor de către persoanele numite, care nu vor mai avea statut de funcţionar public.
Codul administrativ mai prevede şi faptul că primarii nu vor mai răspunde pentru legalitatea actelor semnate ci doar pentru oportunitatea acestora, răspunderea legală revenind subordonaţilor de la compartimentele de specialitate din cadrul administraţiei locale.
Amănuntele despre prevederile Codului Administrativ au fost oferite ieri de vicepremierul Paul Stănescu, la întâlnirea cu primarii din judeţ, membri ACoR filiala Olt.

„Ne-am dat după deget ani la rând că prefectul de fapt nu este politic, dar de fapt știți că, de fiecare dată când s-au schimbat guvernele s-au schimbat şi prefecții  pentru că prefectul este cel care face politica Guvernului respectiv în teritoriu. Am decis ca prefectul să fie asimilat secretar de stat, suprefectul să fie asimilat  subsecretar de stat”a susţinut vicepremierul Paul Stănescu.