Salubris va administra depozitul de gunoi de la Bălteni

327

Consiliul Județean a stabilit, în urma licitației organizate, cine va administra depozitul ecologic de la Bălteni. Contractul va fi încheiat cu Asocierea SC Salubris SA – SC Clean Prest Activ SRL. Administrația județeană speră ca în scurt timp să stabilească și firma care se va ocupa de strângerea și transportul deșeurilor menajere din județ. Firmele care doresc să desfășoare această activitate sunt: Rosal Grup SA şi asocierea Salubris SA cu Clean Prest Activ SRL.

Proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Olt” a fost implementat de CJ Olt în cadrul Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu și s-a ridicat la valoare de 31.812.843 euro (130.544.001 lei), fără TVA, d finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională fiind de 23.060.887 euro (94.630.350 lei).

Cea mai importantă componentă a proiectului o reprezintă construirea Depozitului ecologic de deşeuri de la Bălteni, care are o capacitate de 3.560.000 metri cubi. Acesta este alcătuit din mai multe celule de depozitare a deșeurilor, prima având  o capacitate de 880.000 metri cubi şi o perioadă de funcţionare de 10 ani. Tot aici se află şi o staţie de sortare cu o capacitate totală de 29.000 tone pe an, o staţie de tratare levigat, un sistem de colectare a gazului, dar şi sistem de alimentare cu apă şi energie electrică, drumuri de acces, alei interioare și pavilionul administrativ. În cadrul acestui proiectului au fost construite patru staţii de transfer în Caracal, Balş, Corabia, Scorniceşti, 3.722 platforme de colectare a resturilor menajere şi 1.975 platforme de colectarea a deşeurilor reciclabile, în cele 112 localităţi din judeţ.  Proiectul a mai prevăzut și închiderea depozitelor urbane neconforme existente în localităţile Slatina, Drăgăneşti Olt, Scorniceşti, Caracal, Corabia şi Balş.

Autoritățile județene au anunțat că, în total, pe întreg proiectul, se vor crea 200 de noi locuri de muncă. Angajările nu se vor face atât pentru depozitul de la Bălteni, cât şi la staţiile de transfer şi la operatorii care vor colecta gunoiul din tot judeţul.