Ne numără iarăși din casă-n casă. Când este anunțat recensământul populației și recensământul agricol 

200

Președintele Institutului Național de Statistică a anunțat astăzi când vor fi realizate următoarele recensăminte: al populației și locuințelor și cel general agricol, dar și modalitatea prin care se încearcă reducerea timpului de circa doi ani de raportare a datelor statistice finale.

Ultimul recensământ general al populației a arătat că judeţul Olt este mai „sărac” cu aproape 53.000 de persoane și că în aproape zece ani populaţia Oltului a scăzut cu 10,80%, ajungând de la 489.274 persoane în 2002 la 436.400 în 2011. Cu aproape 100.000 de persoane mai puțin decât în urmă cu 20 de ani. Următoarea colectare de date, din casă în casă, va fi realizată în anul 2021, a anunțat astăzi Tudorel Andrei, președintele INS, institutul punând la cale de pe acum detaliile organizatorice. Iar recensământul agricol va fi realizat în anul 2020.

Următoarele informaţii ar putea fi culese în format electronic pentru a se reduce perioada de publicare a datelor, de regulă cu o durată de circa doi ani de zile culese pe hârtie. „Vom forţa pe cât posibil să avem această culegere a datelor în format electronic de la gospodării. Nu ştiu dacă în totalitate, dar vom încerca să avem culegerea datelor în format electronic, fie că este vorba despre culegere pe web, fie pe tablete. E firesc să facem acest lucru din mai multe motive. Primul este să reducem perioada de publicare a datelor. Dacă mergem tot pe hârtie, în format clasic, nu se poate mai repede doi ani. Noi dorim să construim acest mecanism pentru a reduce această perioadă de raportare a datelor statistice. În al doilea rând, este forma cea mai simplă de asigurare a transparenţei şi de a publica, cel puţin şi în timpul recensământului, rezultatul numărării persoanelor care s-au recenzat”, a spus preşedintele INS.