Personalul medical din mai multe regiuni se va pregăti la Slatina

192

 Spitalul Județean de Urgență Slatina a accesat fonduri neuropene pentru pregătirea a sute de angajaţşi din sistemul sanitar din mai multe regiuni ale ţării. Proiectul în valoare de 110 miliarde de lei vechi se va derula pe parcursul a trei ani. Personalul medical care poate lua parte la cursuri sunt de la unităţile medicale din Regiunea Sud-Vest Oltenia și Regiunea București-Ilfov.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 -2020 şi are o valoare totală de aproape 11 milioane de lei, adică 110 miliarde de lei vechi. Din această sumă, 9,2 milioane de lei reprezintă finanțarea UE.

Proiectul îşi propune să îmbunătățirea nivelului de competențe pentru un număr de 870 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate, asigurând astfel creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate în domeniul asistenței medicale.

„Din grupul țintă vor face parte 780 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate din regiunile mai puțin dezvoltate din România, cu precădere din Regiunea Sud-Vest Oltenia și 90 de profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate din Regiunea București-Ilfov (reprezentând minim 10% din grupul țintă). Pe parcursul celor trei ani de implementare, cei 870 profesioniști implicați în domeniile prioritare de sănătate ce aparțin grupului țintă, pot participa la mai multe cursuri de formare EMC, ce vizează ca domeniu al formării profesionale specifice cel puțin unul dintre domeniile prioritare ale programelor de sănătate, respectiv sănătatea femeii și copilului, boli netransmisibile majore, boli transmisibile, sănătate mintală, boli rare (inclusiv genetica medicală).

Astfel, obiectivul general va contribui la aducerea în prim plan a importanței formării profesionale a cadrelor și concomitent a necesității de adaptare a procedurilor de lucru la condițiile practice în care sunt aplicate de catre personalul medical”, se arată într-un comunicat SJU Slatina.

Proiectului prevede, printre altele, desfășurea de programe de formare, schimburi de experiență și de bune practici, inclusiv în contextul acțiunilor de cooperare transnaționale asigurate cu sprijinul partenerului din Italia, Consorzio Italiano per la Ricerca in Medicina (C.I.R.M.), în vederea creşterii accesului la servicii medicale și servicii sociale de interes general și raportate la cerințele de calitate europene.

În cadrul proiectului se vor achiziționa echipamente tehnice, dar și medicale în valoare de 765.096,22 lei. Potrivit acestuia vor fi achiziţionate două ecografe pentru secțiile de obstetrică-ginecologie, un dermatoscop, vizualizator vene, defibrilator, manechin resucitare cardio-respiratorie, calculatoare, imprimante etc., care vor fi folosite în descursul celor trei ani pentru tot programul de formare profesională.