Pregătiri pentru Călușul Românesc la Slatina. Program și suprizele ediției

374

„Când se joacă românește, România întinerește”, este tema tabloului coregrafic realizat pe esplanada Slatinei, ce va fi „asaltată” de călușari și căiuți sosiți din toate colțurile României și din Slovacia. Slatina se pregătește să redevină capitala CĂLUȘULUI, circa 2500 de copii fiind așteptați în capitala Oltului între 29 mai – 2 iunie.

Autoritățile slătinene au demarat deja pregătirile pentru realizarea uneia dintre cele mai mari manifestări cultural- artistice găzduite an de an în capitala Oltului: Concursul Național pentru copii „Călușul Românesc”.

Joc magic, apreciat peste tot în lume pentru virtuozitatea dansatorilor, ritmuri amețitoare și ținutele speciale, joc aflat în patrimoniul UNESCO, călușul a intrat anul trecut și în Cartea Recordurilor. Inițiativa a aparținut Oltului, tărâm unde nu există Rusalii fără ca cete de călușari să se avânte pe ulițe, iar formații folclorice recunoscute pentru dansul călușului să nu urce pe scenă pentru a bătea din pinteni și a striga „Hălăișa!”. I s-a dus vestea călușului oltenesc, dar și celor două municipii unde, de ani buni, se organizează două festivaluri importante ale călușului, unul destinat copiilor- unde se adună peste 2500 de copii din toată țara și unul destinat adulților. Intrarea în Cartea Recordurilor se datorează inimosului coregraf și director al Palatului Copiilor Slatina- Iliuță Brăileanu, care cu un an înainte realiza un fascinant flash-mob ce a devenit viral pe internet, făcând mândri români plecați prin toate colțurile lumii. Iar anul acesta, organizatorul principal, Palatul Copiilor, ajutat de administrația municipală și instituții publice de cultură din județ, pregătește o nouă surpriză: un tablou coregrafic dedicat Centenarului.

Pentru orgabizarea celei de-a 20-a ediții a concursului destinat copiilor, Primăria Slatina va contribui cu suma de 80.000 de lei, bani ce vor fi apeobați astăzi de către consilierii locali. Concursul se va desfășura anul acesta în perioada 29 mai- 2 iunie, iar pe lângă zeci de ansambluri și cete de dansatori din județul Olt și altele din țară vor participa și copii din Slovacia.

 Intrarea călușului în Cartea Recordurilor:

AMBIȚIE OLTENEASCĂ: Băgarăm Călușul în Cartea Recordurilor