Ionela Prodan nu a dat numele său Școlii Populare Slatina

551

A acceptat și a participat în 2012 la botezul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina, care urma să-i poarte numele, însă nu a dus până la capăt formalitățile.

Pe la începutul carierei sale artistice, regretata solistă de muzică populară Ionela Prodan a fost angajata Ansamblului Folcloric Profesionist Doina Oltului, reprezentând folclorul oltenesc în perioada 1973- 1977, perioadă în care a imprimat două albume- „Păpușile Harnice în Grădină” (1975) șI „Să tot petreci la masa noastră” (1977), în anii ’70, ani de plină glorie, făcând furori duetele ei cu Ion Dolănescu şi albumul pe care l-au lansat împreună.

Drept mulţumire pentru faptul că a încântat cu cântecele sale publicul oltean şi mândre că şi-a petrecut câţiva ani din viaţă în Slatina, cântând alături de ansamblul profesionist al Oltului, autoritățile județene au decis în urmă cu circa șase ani de zile să-i atribuie Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina, instituție de învățământ artistic aflată în subordinea Consiliului Județean Olt, denumirea „Ionela Prodan”, iar „botezul” s-a realizat printr-un spectacol de excepție, la care a participat și artista, pe 7 ianuarie 2010, de Sf. Ion.

Formalitățile nu au fost însă finalizate, astfel că astăzi, când artista ne părăsește, școala de la Slatina nu-i poartă numele. „Proiectul privind denumirea școlii „Ionela Prodan” s-a sistat, artista nefinalizând procedurile. Doamna Prodan nu a cesionat la vremea respectivă drepturile de proprietate a numelui, printr-o declarație la notar, condiție impusă de prevederile legislative, astfel încât acum Școala Populară de Arte Slatina nu-i poartă numele. Ne gândim să-i atribuim o denumire, ca instituția să poarte numele unui artist care și-a pus amprenta asupra promovării valorilor tradiționale  oltenești, însă acest lucru nu ne împiedică să ne desfășurăm activitatea cu rezultate bune.”, a declarat Viorel Pintea, manager Școala Populară de Arte și Meserii Slatina.

Școala Populară de Arte şi Meserii este instituţie publică cu profil de învăţământ artistic şi de însuşire a meşteşugurilor tradiţionale. An de an, elevii școlii obțin sute de premii la concursuri și festivaluri. Oltenii talentați, de vârste fragede sau adulți, se pot înscrie la una din clasele de: canto clasic, muzică ușoară, muzică populară; acordeon; chitară; vioară-pian; orgă electronică; pian/ instrumente de percuție, xilofon, baterie; instrumente populare/canto popular; artă cinematografică/foto, actorie; artă plastică- pictură; dans modern; balet- balet contemporan; dansuri populare; nai; artă populară- cioplit în lemn; artă populară- ceramică; cojocărit; cusături; ansamblu instrumemtal; iconografie; împletituri.