De Ziua Mondială a Sănătății, DSP Olt face… comunicate de toată jena

169

Cum ar trebui să aibă acces toată lumea la servicii de sănătate care să nu ne coste mai mult decât posibilitățile, este tema DSP Olt de Ziua Mondială a Sănătății. Redăm însă comunicatul ca să vedem câți cetățeni înțeleg asta.

Cu date neactualizate din 2010, 2012 sau 2015, DSP Olt ne expune, într-un comunicat de presă, importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate, tema Zilei Mondiale a Sănătății din acest an, marcată pe 7 aprilie. Zi care va fi marcată cu pliante de pe care se va înțelege fix… nimic. Cum ar putea ajunge și ce ar trebui să facă beneficiarii serviciilor de sănătate, în afară de „susținerea eforturilor pentru continuarea progresului precum și îmbunătățirea proceselor de monitorizare a acestui progres”, adică să plătească în continuare, poate au înțeles cei ce au redactat textul. Noi NU. Decât că marcăm o zi doar ca să o bifăm printre acțiuni.

COMUNICATUL INTEGRAL :

Ziua Mondială a Sănătății, 7 Aprilie 2018

Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Olt, în colaborare cu partenerii din sistemul de sanatate publica, organizează în perioada 7-14 Aprile 2018, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei cu privire la importanța atingerii Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate (En. Universal Health Coverage-UHC).

Conform datelor Organizației Mondiale a sănătății, aproximativ jumătate din populația lumii nu are acces la servicii esențiale de sănătate. De asemenea, aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populația lumii) plătesc cel puțin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în ”sărăcie extremă” (trăind cu $ 1.90 sau mai puțin pe zi) în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.

Accesul la servicii esențiale de sănătate de calitate și la protecție financiară în procesul de accesare a acestor servicii îmbunătățesc sănătatea populației, cresc speranța de viață, protejează țările de apariția unor epidemii, reduc sărăcia și riscul de foamete, creează locuri de muncă, susțin creșterea economică și egalitatea de gen. Țările care investesc în UHC își asigură o dezvoltare sănătoasă a capitalului uman național. Din acest considerent, în ultimele decenii UHC a devenit o strategie cheie pentru atingerea progresului în ceea ce privește indicatorii din sănătate și din alte domenii de dezvoltare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, acoperirea universală cu servicii de sănătate definește asigurarea accesului tuturor persoanelor la servicii de promovare a sănătății, de prevenire a îmbolnăvirilor, curative, de reabilitare și paliative de o calitate suficientă astfel încât să fie eficiente, menținând în același timp o povară financiară cât mai scăzută în rândul populației în urma accesării acestor servicii.

La nivel European, conform raportului de monitorizare a UHC, în Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății, s-a înregistrat în anul 2015 un indice de acoperire a serviciilor de sănătate de 73. Acest indice atingea în același an în România valoarea de 72, puțin sub media Europeană. În ceea ce privește povara financiară consecutivă  accesării serviciilor de sănătate, la nivelul Regiunii Europene a OMS, în anul 2010, 7% din populație (aprox. 62.2 mil)cheltuia cu 10% mai mult față de venitul total al gospodăriei și respectiv 1% (aprox.8.9 mil) cheltuia cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate. În perioada 1998-2012, în România,proporția (%) din populație care a suportat cheltuieli ”catastrofale” pentru plata serviciilor de sănătate a prezentat un trend ușor ascendent. A crescutde la 6 la 12% proporţia din populație a celor care au cheltuit cu 10% mai mult față de venitul total al gospodărieiși de la 1 la 2% a celor care au cheltuit cu 25% mai mult față de venitul total al gospodăriei pentru plata serviciilor de sănătate.

Deși indicatorii de monitorizare a progresului în atingerea UHC la nivel național ne situează la nivelul sau chiar deasupra mediei Europene, recomandăm susținerea eforturilor pentru continuarea progresului precum și îmbunătățirea proceselor de monitorizare a acestui progres.

Sloganul campaniei este: „Sănătate pentru toti!”

Ministerul Sănătăţii, prin Institutul Naţional de Sănătate Publică, asigură coordonarea la nivel naţional a acestei campanii, iar la nivel judetean coordonarea este asigurata de Compartimentul Evaluare si Promovare a Sanatatii al Directiei de Sanatate Publica Olt. In cadrul acestei campaniei vor fi derulate o serie de actiuni:

-realizarea de materiale informative si postarea acestora in locuri publice in vederea informarii populatiei generale;

-publicarea pe website-ul DSP de materiale informative ;

-transmiterea pe suport electronic de materiale informative catre cabinetele medicilor de familie si catre cabinetele medicale scolare;

-transmitere comunicat de presa catre mass-media locale.

 Susţineţi Campania de Promovare a Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate!

Contribuiţi la creşterea gradului de conştientizare asupra importanței promovării și a monitorizării progresului în atingerea UHC la nivel național!

„Sănătate pentru toți!”