Oltul va lua cu asalt orașul Imnului Național, cu 80 de dansatori

458

Cu călușul magic și suite oltenești, 80 de dansatori din Olt vor participa la Centenarul sărbătorit la Bistrița, orașul Imnului Național. Folcloriștii olteni au „rupt scena” și la Conferința Națională a Coregrafilor și Directorilor Artiști din România.

Oltul se poate mândri cu o zestre  folclorică de inegalat de către multe județe ale țării, până acum mai mult sau mai puțin pusă în valoare și la nivel național. Lucrurile par să se schimbe odată cu orientarea generației tinere din ce în ce mai mult spre folclor, dar și cu implicarea și rezultatele de excepție ale unor coregrafi stimați de către colegii de breaslă, precum și autorități. Iar colaborarea și consultarea coregrafilor din România dă „aripi” dansatorilor noștri să-și arate valoarea. Așa se face că oltenii noștri vor lua cu asalt la propriu, de sărbătoarea Centenarului, orașul imnului românesc, unde călușul oltenesc, dans înscris în patrimoniul UNESCO și pe care oltenii l-au băgat în Cartea Recordurilor anul trecut, va fi la loc de cinste. Participarea record s-a stabilit săptămâna trecută, de către Asociația Națională de Folclor din România, asociată Federației Mondiale de Folclor. „La Sărbătoarea Centenarului ce va fi organizată în Orașul Imnului, fiecare județ din țară va participa cu câte un ansamblu. Avem onoarea ca Oltul nostru să participe cu 80 de dansatori călușari și suite oltenești, care vor susține spectacole pe scene amplasate în mai multe zone ale orașului. De asemenea, o delegație folclorică va duce din Orașul Imnului în Orașul Unirii, de la Bistrița la Alba Iulia, o scrisoare patriotică, redactată la această sărbătoare a Centenarului, ce va fi organizată pe 9 și 10 iunie.”, ne-a dezvăluit Lucian Stroe, vicepreședinte al Asociației Naționale de Folclor din România, coregraf în cadrul Școlii Populare de Arte și Meserii Slatina.

Aplaudați de coregrafi din toată țara

Dansatorii olteni impresionează nu numai publicul spectator, ci și pe coregrafii din țară prin spectaculozitatea și corectitudiena mișcărilor, virtuozitate și talent. S-a întâmplat week-end-ul acesta, la Conferința Națională a Coregrafilor și Directorilor Artiști din România, la Curtea de Argeș, unde Oltul a fost reprezentat de 4 ansambluri din Olt: de la Potcoava, Dobrosloveni, GAL Ghimpețeni și Tia Mare. Coregrafii au fost reprezentați cu cinste de Nichita Dragomira, cunoscut și stimat de colegi de breaslă din toată țara, Liliana Taifas, Lucian Stroe și Iancu Gulie, cărora li s-au alăturat și primarul comunei Dobrosloveni, viceprimarul comunei Tia Mare și directorul școlii Tia Mare, la conferințăă participând coregrafi, scenografi, directori de cămine culturale și autorități din toată România.

Întâlnirea celor ce organizează festivaluri și concursuri de folclor, o ocazie de a se consulta și de a pune la punct colaborări organizatorice,  s-a încheiat cu prezentarea costumelor populare aparținînd celor 17 zone folclorice, precum și spectacole. „Asociația GAL VEDEA Găvanu Burdea a participat cu două perechi de dansatori – Georgiana Stănescu, Curelea Gabriela, Cătălin Valentin  și Adi Burcică. Reprezentand o suită de dans mixt, au fost singurele perechi din concurs care au primit aplauze la scenă deschisă, în timpul dansului. A urmat dansul călușarilor, unde cei doi băieți, secondați și de instructorul lor, dl.Marian Stănescu,  au fost de senzație. În timpul dansului, întreaga sală s-a ridicat în picioare, aplaudând tot timpul cât a durat dansul. Felicitări, băieți! Felicitări, dl.Marian Stănescu. M-ați făcut înca o dată să fiu mândru că vă sunt alături”, a notat președintele GAL Ghimpețeni, Constantin Ciobanu.