Înscrieri pentru seara  în care se dă stingerea. Haideți să fim din nou campioni!

117

Au mai rămas două săptămâni până la cea mai mare mișcare voluntară de mediu din toate timpurile. Pe 24 martie, pentru a zecea oară în România, instituții, companii, organizații și simpli cetățeni vor stinge lumina pentru o oră și vor opri aparatele electrocasnice neesențiale. Printre primii înscriși la evenimentul de anul acesta se numără corurile reunite în Programul Național Cantus Mundi, program în care Oltul figurează cu un siongur cor: „Dolce” Slatina.

Concerte în aer liber, ture cu bicicleta, plimbări în parcuri sau observații astronomice, pe 24 martie, în toată țara vor avea loc mai multe evenimente și activități organizate pentru a sărbători „Ora Pământului”. România se va alătura demersului internațional susținut de WWF (World Wide Fund for Nature). Sloganul evenimentului este “Dăruiește naturii din energia ta!”. Astfel, timp de o oră, între 20.30 și 21.30, și locuitorii Oltului se vor alătura celor 2 miliarde de oameni, în peste 7.000 de oraşe din peste 152 de ţări. Startul înscrierilor acțiunilor la evenimentul din acest an a fost dat, fiind așteptată, la fel ca și în ultimii ani, și participarea instituțiilor oltene, companiilor și cetățenilor.

Printre primii care și-au anunțat participarea la nivel național sunt cei implicați în cea mai importantă mișcare corală pentru copii din România – Programul Național Cantus Mundi, care vor stinge lumina și vor cânta în cor, simultan în zeci de județe, pentru Pământ și energia sa.

Potrivit furnizorilor de energie din România, energia economisită numai într-o oră de stingere ar putea ține aprins permanent un bec economic LED timp de 32.000 de ani sau ar asigura funcționarea iluminatului public într-un oraș cu 300.000 locuitori timp de trei luni. Mai mult, dacă în toate gospodăriile românilor s-ar stinge luminile timp de o oră, s-ar putea economisi conform estimărilor 1,4 milioane de KWh de energie, ceea ce corespunde cu circa 400 de tone de emisii de dioxid de carbon, iar cantitatea de energie ar fi suficientă, de exemplu, pentru a asigura consumul de electricitate al unui spital regional timp de un an întreg.

Slatina s-a alăturat demersului WWF în ultimii ani, în 2015 bifând o reușită la nivel regional: slătinenii au fost campioni, economisind timp de o oră cea mai multă energie electrică din Oltenia, după ce cetățenii au stins lumina și au scos aparatele electrocasnice din priză, iar Primăria Slatina a întrerupt iluminatul public pe 24 de străzi din oraș. Atunci s-a întregistrat un consum mai mic cu 8,22% și au fost economisiți 2.354kWh. Haideți să fim și anul acesta campioni! În seara de sâmbătă, 24 martie, putem sta o oră fără lumină!

Ora pământului, marcată la Slatina. Orașul și instituțiile statului, scufundate în beznă