FOTO-GALERIE/Oltul „vânează” turiști la Târgul de Turism al Olteniei. Meșteșugurile și folclorul, principalele atracții

523

Consiliul Județean Olt participă la Târgul de Turism al Olteniei cu o prezentare „ca la carte”. Nu lipsesc ofertele turistice, prezentări ale celor mai frumoase zone, în față fiind scoasă „artileria grea”: demonstrații meșteșugărești, dansuri și cântece autentice din zona Oltului și zona Romanați.

Târgul de Turism al Olteniei, ediția a III-a, și-a deschis astăzi porțile, până pe 11 martie desfășurându-se în incinta Centrului Multifuncţional Craiova. După participările de răsunet la Târgul de Tursim al României, unde standul oltenilor a reprezentat una dintre atracțiile principale, Oltul „atacă” și Cetatea Băniei, dezvăluind potențialilor turiști frumusețile sale încă neexplorate la adevărata lor valoare. Consiliul Județean Olt intenționează să impresioneze cei peste 7000 de vizitatori estimați în aceste zile la târg, mizând pe impactul tradițiilor cu care ne mândrim și nu numai. Așa se face că Școala Populară de Arte și Meserii Slatina, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Ol, Muzeul Județean Olt, Ansamblul Folcloric Profesionist Doina Oltului, Primăria Caracal și Liceul Tehnologic Izvoarele- secția Panificație vor anima standul Oltului cu demonstrații de meșteșuguri, cântece și dansuri autentice, nelipsite fiind și albumele și pliantele de promovare a frumuseților județului nostru, dar și primul traseu turistic din Câmpia Română.

Standul găzduiește meșteri populari din mai multe categorii. Aici îi puteți găsi pe Dumitru Liceanu (tezaur uman viu), Ionel Cococi, meșterul olar Ștefan Trușcă, Stan Alexandru, Radu Vasile cu icoane pe sticlă și creatoarea de cămăși tradiționale Alexandrina Olguța -Filip de la Cezieni. Atmosfera va fi întreținută de Ansamblul Doina Oltului, care le vor prezenta turiștilor spectacole: vineri- la orele 12.00, 14.30 și 15.30, sâmbătă- 12.00 și duminică- ora 12.00, iar Ansamblul Folcloric Romanați poate fi urmărit sâmbătă, la ora 14.00.

Oltenii vin și cu o propunere privind explorarea zonei Romanați, prezentând potențialilor turiști primul traseu turistic din Câmpia Română, un itinerariu ce descoperă meșteșuguri străvechi păstrate până în zilele noastre, tradiții, culturi, dar și peisaje de poveste ale unei zone încărcate de istorie – Romanațiul. Traseul cuprinde și vizite la atelierele meșterilor populari.  Oferta conține două propuneri pentru perioada 08 – 10 iunie 2018 și 31 august – 2 septembrie 2018, prețul fiind 280 de lei/persoană.

Propunea pentru 3 zile în Romanați

Ziua 1:

Preluarea turiștilor din Corabia și cazarea la Hotel Sucidava. Vizită Cetatea Sucidava, după care o croazieră pe Dunăre și un tur de oraș, inclusiv vizita la Biserica Parohială „Sfânta Treime” ( 1895-1907). După-amiaza se merge în Vădastra la atelierul meșterului popular cojocar Liceanu Dumitru și atelierul meșterului popular olar Ionel Cococi.

Ziua 2

După micul dejun plecare spre Caracal, cazare Hotel Romula Imperial, apoi plecare spre Drăgănești-Olt, vizită Muzeul Câmpiei Boianului. La întoarcere spre Caracal popas în comuna Cezieni în atelierul creatoarei de cămăși populare Alexandrina Olguța -Filip, întoarcere în Caracal pentru a vizita Muzeul Romanați, Teatrul Național din Caracal, Parcul Constantin Poroineanu și un tur al bisericilor din oraș. Seara, în funcție de calendarul cultural, invitație la un spectacol de joc și cântec al Ansamblului Folcloric Romanați.

Ziua 3

După micul dejun pornire spre Nordul Zonei Romanați. Prima oprire se face la  Dobrosloveni, unde se va vizita situl cetății Romula Malva și cele două cabane ale lui Nicolae Ceaușescu. Apoi popas la Mânăstirea Brâncoveni. Următoarea oprire se face în comuna Oboga, unde se va vizita atelierul de ceramică al meșterului popular Ștefan Truică. Călătoria continuă spre Mânăstirea Căluiu și atelierul meșterului Tănase Gheorghe din comuna Corbu. Circuitul se încheie la Corabia.