Încep zilele calde, vestite de Mucenici. Cine nu face azi bradoși, bea 44 de pahare

182

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi pe cei 40 de Mucenici uciși în Sevastia. În această zi, în satele oltene, conform tradiției, femeile coc și împart colăcei sub formă de opt numiți mucenici, unși cu miere și pudrați cu nucă măcinată. Bărbaâii beau 44 de pahare cu vin. Ziua mucenicilor marchează încheierea zilelor babelor și începutul zilelor moșilor, adică zilele calde.

Calzi, abia scoși di cuptor, unși cu miere și nucă, mucenicii făcuți de oltence astăzi sunt la mare căutare mai ales pentru copii. Pe 9 martie, în calendarul ortodox, sunt prăznuiți  Sfinții 40 de Mucenici, zi în care gospodinele coc mucenici, iar bărbații se luptă cu cele 44 de pahare. Deși din ce în ce mai puține, și în satele Oltului în această zi femeile se întrec să împartă cei mai buni mucenici, făcuți în casă, 44 la număr, ca și cel al paharelor, după numărul zilelor dintre 9 martie și 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Deși după tradiția creștină Sfinții Martiri au fost 40, după cea geto-dacă, în unele zone există credința cî au fost 44.

„În tradiția populară, se parctică anumite ritualuri în această zi, încărcate de simbolistică. Gospodinele modelează sfințișori sau bardoși, un colac frământat din pâine, sub formă de om- o formă antropomorfă. În trecut, gra i ochii erau desenate folosind țeava de cucută de la suveica războiului de țesut. Acești bardoși, cum se numesc la noi în Olteniam erau împărțiți în această zi simpli sau unși cu miere și presărați cu nucă măcinată”, explică șeful secției Etnografie a Muzeului Județean Olt, Claudia Balaș.

În trecut, bătrânii își programau lucrările agricole, în funcție de ziua de 9 martie. Se spune că așa cum este ziua de 9 martie, așa va fi și primăvara.

Credința spune că cei 40 de Sfinți Mucenici erau soldați creștini în Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, pe vremea împăratului Licinus (308-324), un aprig prigonitor al creștinilor. Aceștia erau de origine română, amestecați cu greci și armeni. Ei au refuzat să se închine la idoli și au mărturisit credința lor în Hristos, fapt ce a nemulțumit guvernatorul de atunci, Agricola care a dat ordin să fie întemnițați și supuși la chinuri groaznice. În cele din urmă, soldații creștini sunt condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei.

Cele 40 sau 44 de pahare cu vin pe care tradiția spune că trebuie să le bea bărbații astăzi sângele vărsat de Sfinții Mucenici din cetatea Sevastei. Cei care nu pot să bea atâtea pahare, se spune că este bine să guste sau să fie stropiți cu vin, ca să aibă putere de muncă peste an.