Încă trei chiriași ANL devin proprietari la Slatina. Cumpără în rate pe 10 și 15 ani

1323

Cu rate plătite în următorii 10 sau 15 ani, încă trei chiriași din locuințe ANL din Slatina s-au decis să-și schimbe statutul în proprietari. Vânzarea va fi aprobată mâine de către consilierii locali.

Încă trei slătineni s-au hotărât să nu mai stea cu chirie într-o locuință ANL și să devină proprietari. Numărul celor care s-au încumetat să cumpere locuința închiriată de la Primăria Slatina ajunge astfel la 7,  alți 237 de chiriași în unități locative construite de Agenția Națională pentru Locuințe neavând posibilitatea de a le cumpăra.

Cei trei cumpărători își vor achiziționa locuințele în care au stat până acum cu chirie în același bloc și aceeași scară. Pentru un apartament de 54,45mp în bl V5 de pe str. AI Cuza, unul dintre cumpărători va plăti 145.583 de lei, achitând un avans de 21.837 lei și restul în rate lunare în următorii 15 ani. Pentru un apartament de 62,50mp în bl. 4 de pe str. Armoniei, noul proprietar va plăti 143.605 lei, achitând un avans de 21.540 lei și rate lunare în următorii 10 ani. Ultimul proaspăt proprietar va achita 97.941 lei pentru locuința de pe str. Armoniei, bl.4, cu o suprafață de 41,7mp, avans14.691 lei și rate lunare în următorii 15 ani.

Tranzacțiile vor fi aprobate de consilierii locali, întruniți în ședință mâine.

În Slatina, au fost construite 244 de locuințe ANL, repartizate astfel: 108 pe str. Orhideelor, 50 Aleea Bradului- G2, 20 pe str. Ecaterina Teodoroiu- 19D, 26 pe Bd AI Cuza- V5 și 40 pe str. Armoniei, nr.4. Pe lista de așteptare a primăriei se află circa 700 de tineri care așteaptă construirea de noi locuințe.

Potrivit legii, locuinţele pentru tineri pot fi achiziţionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final, din surse proprii. Potrivit unei hotărâri de consiliu local, actualii chiriaşi ANL vor putea achita contravaloarea locuinţelor fie integral, fie în rate. Preţurile de vânzare a locuinţelor se pot achita cu un avans de minimum 15% – atât integral, la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare, fie în rate. În acest ultim caz, ratele lunare se pot achita astfel: în maximum 15 ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%; în maximum 20 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere depăşeşte salariul brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80%; în maximum 25 de ani, pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere nu depăşeşte cu 50% salariul brut pe economie. Fondurile ce vor fi strânse din vânzarea locuinţelor ANL vor fi direcţionate către construirea de noi blocuri.