Deputatul Știrbu îi atacă pe premierul României și ministrul Culturii: unul batjocorește artiștii, celălalt doarme în papuci!

51

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă, deputatul de PNL de Olt Gigel Ştirbu îi atacă dur pe premierul Dăncilă și ministrul Culturii, George Ivașcu, pe tema formularului 600. Parlamentarul fost ministru al Culturii consideră că artiștii sunt puși să dea biruri şi să vândă pielea ursului din pădure și că este complet absurdă obligarea la plata contribuţiilor pe un venit inexistent şi profund incert.

„Doamna Dăncilă batjocoreşte artiştii, iar actualul ministru al Culturii doarme în papuci!”, atacă Gigel Știrbu pe tema formularului 600, cu mai puțin de trei săptămâni înainte ca ordonanţa de urgenţă prin care se amâna depunerea contestatului formular să expire. Parlamentarul, fost ministru al Culturii, îi cere actualului ministru să se implice pentru a-i proteja pe oamenii de cultură.   „Nu cred că este cazul ca artiştii, actorii, regizorii şi alţi reprezentanţi ai mediului cultural să fie nevoiţi să stea ore în şir la coadă la ghişeele ANAF, de şase ori pe an, pentru plata trimestrială a CAS şi CASS. Treaba cea mai importantă pentru domniile lor este să creeze, să producă acte artistice, opera de artă etc., nu să fie umiliţi pe la cozi şi să estimeze calcule imposibile, chiar şi pentru mentalişti. (…) Cu toţii cunoaştem faptul că veniturile asociate ale domniilor lor au prin definiţie un caracter fluctuant în timp şi neregulat. Nici un actor nu va şti în câte roluri va juca în fiecare an, nici un regizor de film nu face în mod constant un film pe an, nici un scriitor nu scoate cărţi în fiecare an, nici un compozitor nu ştie câte melodii poate crea în fiecare an, pe aceiaşi bani.”, precizează Știrbu.

Preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaților cere ca oamenii de cultură „să nu fie puși să dea biruri şi să vândă pielea ursului din pădure! Este complet absurdă obligarea la plata contribuţiilor pe un venit inexistent şi profund incert!”