COINCIDENŢE INTERESANTE Iată cine sunt cele trei judecătoare care l-au condamnat pe Darius Vâlcov

435

Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat astăzi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 8 ani de închisoare. Sentinţa a fost dată de un complet de trei judecătoare, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani. Iată cine sunt judecătoarele şi ce sentinţe au mai pronunţat ele, potrivit stiripesurse.ro

Maricela Cobzariu este una dintre cele cinci judecătoare care în iunie 2012 l-au condamnat pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calității”. În martie 2014, judecătoarea a făcut parte din completul care l-a condamnat în primă instanță pe fostul ministru al Economiei Codrut Seres, in dosarul „Hidroelectrica”, la patru ani de închisoare. Maricela Cobzariu a fost și în completul care a dat primele pedepse în dosarul Microsoft I, în care au fost condamnați Gheorghe Ștefan, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Dorin Cocoș.

Silvia Cerbu este soția procurorului DIICOT Viorel Cerbu, fost adjunct al lui Lucian Papici la Secția I a DNA. Judecătoarea a promovat la ÎCCJ în 2013, de la Curtea de Apel București. În noiembrie 2016, judecătoarea s-a remarcat prin trimiterea înapoi pentru completări a rechizitoriul întocmit de Secţia Parchetelor Militare în cazul disidentului Gheorghe Ursu, torturat de foști ofițeri de securitate. Silvia Cerbu nu era convinsă de teza că represiunea a avut un caracter generalizat şi sistematic pe toată durata regimului comunist.

Simona Elena Cîrnaru este judecător la ÎCCJ din 2015, când a promovat de la Curtea de Apel București. A făcut parte din completul care a dat primele pedepse în dosarul Microsoft I, în care au fost condamnați Gheorghe Ștefan, Nicolae Dumitru, Gabriel Sandu și Dorin Cocoș. Cirnaru este judecătoarea care a scris mai multe articole în care argumenta de ce este necesară aplicarea globală, “în integrum”, pentru legea penală mai favorabilă. Potrivit luju.ro, pe baza explicațiilor și argumentelor aduse de judecătoarea Simona Elena Cirnaru și-au motivat judecătoarele Anca Alexandrescu și Codruța Strîmb condamnările date lotului din dosarul “Transferurilor”. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală a ÎCCJ a decis că soluția din dosarul “Transferurilor” este nelegală, întrucât singură interpretare valida în ce privește aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripției este instiutia autonomă, nu aplicarea globală.