Orban agită steagul alb printre membrii propriului partid, ce par gata să sară unul la gâtul celuilalt

82

O simplă schimbare a unor  colegi de partid pe unele funcții parlamentare s-a transformat pentru președintelui PNL, Ludovic Orban într-un coșmar.

Grupul  parlamentar de la Senat este scindat,  activitatea ca partid de Opoziție riscă să fie afectată, iar liberalii  cârtesc deja pe la colțuri cu privire la modul de conducere al noului lider de partid, ale cărui metode nu par deloc diferite de cele ale predecesorilor săi. Avertizat,  Orban  încearcă acum să găsească o cale de conciliere cu aripa Gorghiu, cea mai  afectată de  schimbările impuse.

În fapt, totul  este  doar expresia luptelor pe funcții  și pe influență care are loc acum în ceea ce ar trebui să fie  principalul partid de opoziție, între reprezentanții fostei conduceri și  cei actuali.

Inițial, fostul lider de partid Alina Gorghiu a  căutat o apropiere de  noua  conducere. Încurajată de răcirea realației dintre Orban și liderul senatorilor PNL, Iulian Dumitrescu,  ea a început să-și facă lobby pentru  a obține susținerea necesară pentru debarcarea acestuia din funcție  la începutul acestei sesiuni parlamentare.  De altfel, anul trecut, Gorghiu pierduse la doar un vot diferență competiția pentru șefia grupului și spera să-și ia revanșa în fața lui Dumitrescu la începutul  acestui an.

În partid și nu numai, Iulian Dumitrescu a început să fie zugrăvit în culori nu tocmai roz de către partizanii lui Gorghiu,  ca un lider de grup pasiv,  care nu face opoziție PSD -ului, lipsit de combativitate, care nu a făcut nimic în această funcție de când a fost ales îi care trebui înlocuit cu o persoană mai potrivită, mai calificată pentru această sarcină.

Potrivit unor surse din conducerea PNL, la finele anului trecut, Gorghiu a avut inclusiv două discuții cu Orban  pentru a-l convinge pe liderul  PNL să-i ofere sprijinul.  O poziționare  a liderului PNL în favoarea ei ar fi tranșat  rapid lupta pentru șefia grupului liberal de la Senat. Potrivit  acelorași surse, Orban a  refuzat deoarece  Iulian Dumitrescu  urma să aibă  propriul rol în planurile sale de aducere sub  control a unor colegi liberali. În plus, cunoscând ambițiile Alinei Gorghiu, Orban era încredințat că fostul lider de partid ar fi folosit noua poziție pentru a-i  submina autoritatea în partid, susțin sursele citate.