Cel mai bun vin din nordul județului, premiat de Sf Trifon

529

Obiceiurile de Sf Trifon, ocrotitorul viilor și livezilor, încă se mai păstrează în nordul județului Olt unde Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt a organizat un concurs de vinuri. Juriul de specialitate a degustat și notat 19 probe de vin din Dobroteasa, Sâmburești și Verguleasa.

Sfântul Trifon, cunoscut în credința populară ca cel ce păzește livezile de omizi și lăcuste, iar pe oameni de nebunie, cel ce are putere asupra începutului de primăvară, este sărbătorit pe 1 februarie. Iar de 14 ani, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Olt reface obiceiurile legate de Sfântul Trifon, obiceiuri păstrate cu precădere în zonele viticole și/sau pomicole din nordul județului. În această zi, sătenii merg la biserică la slujba Sfântului Trifon, crestează vița de vie sub forma crucii, taie joarde și le aduc acasă pentru alte ritualuri, înconjoară viile și le stropesc cu apă sfințită etc. „Revitalizarea obiceiurilor vechi este una dintre prioritățile CJCPCT Olt, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Olt. De-a lungul acestor paisprezece ani am poposit în localități cu tradiție în cultivarea viței de vie. Am început la Vitomirești, am continuat cu Sâmbureștiul, Câmpu Mare –Dobroteasa, Cepari – Cârlogani, Drăgănești Olt, Ianca. Mai bătrânii satelor și-au adus cu bucurie aminte cum și ce se făcea în această zi și au venit alături de noi și de administrațiile locale pentru a relua acest obicei. Cel mai important lucru însă este participarea preoților din aceste localități care au avut și ei bucuria săvârșirii slujbei speciale a acestei zile chiar în viile oamenilor și, de ce nu, chiar al societăților de vinificație cum este cazul Sâmbureștiului.”, declară Valeru Ciurea, consultant artistic  CJCPCT Olt.

În rândul acțiunilor organizate de Sf Trifon nu lipsește nici concursul de vinuri la care sătenii participă în fiecare an, din ce în ce mai mulți. Calitatea vinului este bnotată de un juriu de specialitate, iar cele mai bune vinuri sunt premiate de Centrul Cultural, pe secțiuni: vinuri familiale (realizate în gospodării din soiuri de viță hibridă), vinuri nobile albe și vinuri nobile roșii.

„Anul acesta, 2018, am revenit la Câmpu Mare – Dobroteasa unde primarul Ion Crăciunescu a fost de la bun început un participant activ alături de Ion Ciucă, preotul paroh de la Parohia Câmpu Mare și de ceilalți preoți de la celelalte parohii din Dobroteasa. Participanții din localitățile Dobroteasa, Sâmburești și Verguleasa au adus nu mai puțin de nouăsprezece probe de vin, cei trei membri ai juriului, ingineri viticoli: Gheorghe Sorin, Ilie Utma și Ion Treanță având de degustat aceste probe și de stabilit ierarhia calitativă.”, explică Ciurea.

Au fost premiați: Gheorghe Porumbel din Sâmburești (premiul I la secțiunea vinuri nobile roșii și premiul I la secțiunea vinuri albe nobile); Lucian Oprișor din Dobroteasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri nobile roșii); Constantin Ustucă din Verguleasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri nobile albe); Ion Duțu din Dobroteasa (premiul I la secțiunea vinuri hibride familiale); Constantin Gogonețu din Dobroteasa (premiul al II-lea la secțiunea vinuri hibride familiale) și Niculina Duțu (premiul al III-lea la secțiunea vinuri hibride familiale).