Profesorii au RUPT comunicarea cu Ministerul Educației: acuză măsuri abuzive și discriminări salariale!

235

Au părăsit masa dialogului și nu mai vor să discute cu ministerul de resort. Sindicaliștii din educație au anunțat că s-au retras din structurile de dialog social, acuzând măsuri abuzive și discriminări salariale.

Astăzi, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” s-a retras din toate structurile de dialog social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale „până la momentul în care instituţia va înţelege că un dialog social real presupune transparenţă, comunicare, discuţii de pe poziţii de egalitate şi parteneriat”.

Nu mai vor să comunice cu șefii din minister nici cadrele didactice din Olt reprezentate prin Sindicatul Învățământului Preuniversitar, al cărui președinte, Ionel Barbu, este secretarul general al Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și care a transmis comunicatul federației. Sindicaliștii acuză măsuri abuzive dispuse inspectoratelor școlare și dialogul surd pe care l-au purtat până acum cu fostul ministru.

„În ultimele luni, dialogul social de la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale a fost unul mimat. Totul a culminat cu măsurile abuzive dispuse inspectoratelor şcolare (comasarea de unităţi, de clase şi de grupe; desfiinţarea, în mediul rural, a unor structuri ale unităţilor de învăţământ; interdicţia menţinerii cadrelor didactice ca titulare peste vârsta de pensionare; interdicţia reducerii cu 2 ore a normei didactice pentru cadrele didactice cu 25 de ani vechime şi gradul didactic I etc.) – în numele încadrării în buget. La acestea se adaugă: blocarea posturilor vacante în sistemul de învăţământ şi insuficienţa resursei umane (îndeosebi la nivelul inspectoratelor şcolare); neachitarea integrală a sentinţelor judecătoreşti privind plata diferenţelor salariale cuvenite membrilor de sindicat şi lipsa de predictibilitate privind plata restanţelor; pasivitatea Ministerului Educaţiei în soluţionarea problemei creşterilor salariale pentru personalul contractual/nedidactic din inspectoratele şcolare. În aceste condiţii nu vedem rostul acestor întâlniri şi ne vom întoarce la masa dialogului doar în momentul în care noul ministru va dispune măsurile necesare pentru remedierea tuturor disfuncţionalităţilor constatate”, a declarat Marius Ovidiu Nistor, preşedinte FSE „Spiru Haret”.

Reprezentanţii federaţiei atrag atenţia şi asupra discriminării salariaţilor din învăţământ în raport cu cei din justiţie, din perspectiva proiectului Regulamentului privind sporurile pentru condiţiile de muncă şi solicită rediscutarea acestuia.