4 elevi din Olt, calificați la Olimpiada Națională de Lingvistică

425

Patru elevi de la școli din Slatina s-au calificat la faza națională a Olimpiadei de Lingvistică „Solomon Marcus”, competiție cu miză reprezentarea României la International Linguistics Olympiad, asigurând deschiderea pentru participarea concurenților și la competiții internaționale de lingvistică computațională (The Australian Computational and Linguistics Olympiad, North American Computational Linguistics Olympiad, Olympiade linguistique canadienne).

104 elevi din  Olt, clasele V-VII au participat vineri , 27 ianuarie, la faza județeană a Olimpiade de Lingvistică „Solomon Marcus”, la etapa națională doar patru urmând să reprezinte județul. La Olimpiada de lingvistică la fiecare secțiune competiția are subiect unic, indiferent de clasa în care studiază concurenții (conform modelului olimpiadei internaționale), iar din fiecare judeţ vor participa la etapa naţională: pentru secțiunea de antrenament (clasele a V-a – a VI-a)- 1 elev; pentru secțiunea de exercițiu (clasele a VII-a – a VIII-a)- 1 elev; pentru secțiunea de performanță (clasele a IX-a – a XII-a)- 2 elevi.

La etapa de vineri au concurat 58 de elevi din clasele V- VI, printre care și 5 ai centrului județean de excelență. S-a calificat la etapa națională, cu 98 puncte, Andrei Vasiloiu, cls VI-a, Școala Gimnazială „Eugen Ionescu” Slatina, profesor coordonator Dana Pletoiu.

La secțiunea VII- VIII, au concurat la Olt 20 elevi, calificat fiind Robert Alexandru Pârvu, clas a VII-a, Colegiul Național „Ion Minulescu”, prof. Mihaela Pușcașu.

La cls IX- XII, au fost 26 liceeni concurenți, calificați la etapa națională fiind: Eliana Dan, cls IX-a, CN „Radu Greceanu”, prof. coord Mariana Lișteveanu și Ana Ioana Pădureanu, cls X-a, CNV „N. Titulescu” Slatina, prof. Cristiana Vlădescu.

Obiectivul acestei competiţii este descoperirea şi înţelegerea de către elevi a algoritmului lingvistic în baza căruia se dezvoltă competenţa de comunicare lingvistică, indiferent de idiom.

Etapa națională va fi organizată la Vaslui, în perioada 11-13 mai și pot participa şi elevi care studiază limba română în ţări din jurul României.