Tinerii dezavantajați, angajați 2 ani în instituții publice locale, pentru experiență

71

 

2 ani experiență într-un post public li se oferă tinerilor proveniți din sistemul de protecție sau cu cel puțin un copil în întreținere, prin programul Pasarela. Primăriile pot înființa centre de tineret.

O “pasarelă” spre experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat le oferă statul tinerilor dezavantajați, cărora li se vor acorda locuri temporare de muncă în instituții publice lcoale.

“Instituțiile publice vor putea angaja, pe o perioadă de doi ani, tineri dezavantajați, cu vârste  cuprinse între 16 și 26 de ani, pentru a-i sprijini să capete experiențe, competențe și abilități care vor putea fi valorificate ulterior în mediul privat. Sunt vizați tinerii care nu au o vechime în muncă mai mare de 12 luni, care fie se află în sistemul de protecție a copilului sau provin din acesta, fie au cel puțin un copil în întreținere. Astfel, un procent de 5% din totalul posturilor specifice personalului contractual din instituțiile publice va fi atribuit, în mod exclusiv, tinerilor dezavantajați, pentru o perioadă de 24 de luni, cu condiția ca acestea să fie vacante. La finalul celor 24 de luni, contractul individual de muncă încetează de drept, iar postul va putea fi ocupat de o altă persoană aflată într-o situație similară.”, anunță TSD Olt, printr-un comunicat de presă.

Măsura, inițiată de Ministerul Muncii și Justiției Sociale, este prevăzută într-un proiect de lege aprobat săptămâna aceasta de Guvern.

Toate primăriile din țară au fost informate de către minsitrul Consultării Publice și Dialogului Social Gabriel Petrea despre noile oportunități de finanțare a activităților de tineret, create prin completarea Legii tinerilor nr.350/2006.

De acum, primăriile de orașe și comune pot constitui Fondul destinat activităților de tineret. Consiliile locale pot repartiza din bugetul propriu, fonduri special destinate activităților în beneficiul tinerilor, sub forma unor proiecte desfășurate de ONG-uri sau prin înființarea unor centre de tineret.