Și comuna Drăghiceni a rămas fără PRIMAR. Se fac ALEGERI în cele două localități fără edili?

642

Acuzat de incompatibilitate de către ANI care a identificat existenţa conflictului de interese de natură administrativă în cazul edilului Primăriei Drăghiceni, Ștefan Șoancă a rămas fără mandat. Ieri, Prefectura Olt a emis ordinul de încetare a mandatului. În acest moment, două localități din Olt sunt conduse de către viceprimari.

Dacă din martie anul trecut până în iunie Ștefan Șoancă a fost primar doar cu numele și doar pe ștatul de plată, având interdicție de a-și exercita mandatul în urma unor acuzații de abuz în serviciu și delapidare, de ieri acesta nu mai este deloc primar al comunei Drăghiceni, decizia fiind luată la solicitarea Agenției Naționale de Integritate, care l-a declarat incompatibil pe edil în luna mai a anului trecut.

„A fost emis Ordinul Prefectului județului Olt de încetare a mandatului primarului comunei Drăghiceni, Ștefan Șoancă. Au fost urmați toți pașii legali în acest caz”, declară Monica Țone, purtătorul de cuvânt al Instituției Prefectului județului Olt.

Și deja fostul edil ne-a confirmat încetarea mandatului, declarând că va ataca în instanță decizia Prefecturii Olt, așa cum a atacat cu recurs și decizia Tribunalului Olt. „Ieri am primit ordinul de încetare a mandatului, în baza ultimei soluții date de Tribunalul Olt. Însă acțiunea este în curs de desfășurare, nu este definitivă și irevocabilă,. Eu am făcut recurs la Curtea de Apel Craiova, e pe rol dosarul. O să fac recurs și pentru anularea sau suspendarea ordinului prefectului. Merg în tandem cu ele”, ne-a declarat Șoancă.

În mai 2017, Agenția Națională de Integritate a făcut public raportul prin care primarul comunei Drăghiceni a fost declarat incompatibil: „În perioada exercitării mandatului de primar 2012 – 2016, a deținut simultan funcția de primar și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul S.C. Geoșel Măceșanu S.R.L., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. c) din Legea nr. 161/2003.” Potrivit legii, funcția de primar sau viceprimar este incompatibilă, printre altele, cu cea de angajat cu contract individual de muncă, manager, administrator ori cenzor la societăţile comerciale. Edilul a contestat raportul ANI la Tribunalul Olt, acțiunea fiind înregistrată pe rol pe 17 mai, însă în august reclamantul a renunțat la judecată, iar hotărârea Tribunalului Olt a rămas definitivă pe 12 octombrie, nefiind atacată cu recurs în termen legal. Recursul a fost formulat abia după 3 luni, la 22.11.2017 împotriva hotărârii nr. 1111/2017, pronunțată de Tribunalul Olt în dosarul nr. 2185/104/2017. Prefectura Olt a emis ordinul de încetare a mandatului, bazată pe prevederile legale, dosarul ajuns  la Curtea de Apel Craiova urmând a fi respins, acțiunea fiind tardiv formulată.

Atribuțiile de primar al comunei Drăghiceni au fost preluate de către viceprimarul Ovidiu Florin Filip, cel care a mai cârmuit comuna și anul trecut, când Șoancă a avut probleme cu legea. În martie 2017, edilul Șoancă a fost reţinut în urma unor percheziţii domiciliare efectuate la Primăria Drăghiceni și la administratorii unor firme care au avut relații contractuale cu instituția publică. Potrivit surselor judiciare, în perioada 2015 — 2016, primarul ar fi recepționat lucrări de construcții fictive la Căminul cultural și la sediul Primăriei și ar fi cultivat, în folos personal, terenuri agricole aparținând administrației locale. Anchetatorii au estimat că prejudiciul cauzat bugetului de stat la aproximativ 200.000 lei. Acuzat de abuz în serviciu și delapidare, Şoancă a fost plasat pe 31 martie 2017 sub control judiciar de Judecătoriei Caracal. Măsura preventivă a controlului judiciar a fost revocată la începutul lunii iunie, printr-o hotărâre a Judecătoriei Caracal.

Două comune fără primari

În Olt, Drăghiceni este a doua comună care rămâne fără primar. Primarul comunei Ghimpețeni a fost demis prin ordin de prefect de către Instituția Prefectului județului Olt pe 5 decembrie, după ce a pierdut definitiv procesul cu Agenția Națională de Integritate.  Dan Constantin Dobre a fost acuzat în 2014 de incompatibilitate pentru că, începând cu data de 28 iunie 2012, a deţinut simultan cu funcţia de primar şi funcţia de administrator al unei societăţi comerciale, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003. Edilul a pierdut procesul cu ANI inițial la Curtea de Apel Craiova şi a făcut recurs la Înalta Curte, care a menținut decizia. Atribuțiile de primar au fost preluate la Ghimpețeni de către viceprimarul Mihai Anghel.

Cum până la alegerile locale mai este mult, este posibil ca Guvernul să decidă organizarea de alegeri anticipate în cele două localități oltene. „Odată ce se emite ordin de încetare a mandatului unui primar, Instituția Prefectului județului Olt informează Ministerul Afacerilor Interne, iar ministerul propune către Guvern organizarea de alegeri anticipate”, explică Monica Țone procedura.

De la începutul acestui mandat, patru comune au rămas fără primari, la Osica de Sus și Sprâncenata fiind organizate alegeri anticipate în iunie anul trecut