Joburile oltenilor, ocupate de străini. Mai mulți lucrători din afara granițelor, la anul

133

În timp ce ai noștri caută de lucru peste hotare, joburile de la firmele oltene sunt din ce în ce mai căutate de străini. Așa se face că zeci de străini, cei mai mulți din Nepal și Turcia, lucrează în Olt, iar numărul străinilor ce vor lucra la anul pe teritoriul României, dar şi al judeţului nostru, se anunță mult mai mare.

Printr-o hotărâre adoptată în ultima ședință de Guvern, pe piața forței de muncă din România în 2018 vor fi nou-admiși 7.000 de lucrători străini, contingent stabilit în baza avizelor de angajare/detașare și care prevede suplimentarea cu 1.500 de locuri a contingentului pe tipuri de lucrători nou-admişi, față de cel stabilit pentru anul 2017. Decizia de suplimentare a contingentului s-a luat şi pe baza solicitării făcute de Inspectoratul General pentru Imigrări.

Astfel, numărul de lucrători permanenți va crește de la 3.000 la 4.000, iar cel al lucrătorilor detașați de la 700 la 1.200, vom avea 700 persoane transferate în cadrul aceleiași companii, 500 lucrători înalt calificați, 400 lucrători sezonieri, 100 lucrători stagiari și 100 lucrători transfrontalieri.

Anul acesta, pe teritorul Oltului au lucrat 78 de străini, cei mai mulți provenind din Nepal și Turcia, iar deficitul de forță de muncă îi determină pe tot mai mulți angajatori din județ să recurgă la soluția aducerii de salariați din străinătate.

„La data de 27 noiembrie, pe raza județului Olt sunt înregistrați un număr de 63 de străini din state terțe cu drept de muncă și 15 cetățeni proveniți din state membre UE, SEE, cu statut de lucrător.”, a declarat pentru Realitatea Oltului comisarul de poliție Vasile Căruntu, împuternicit șef Biroul pentru Imigrări Olt.

Dintre angajații ce provon din state terțe, majoritatea provin din Nepal- 28 cetățeni și Turcia- 25 cetățeni, în timp ce dintre europeni cei mai mulți provin din Italia- 4, Marea Britanie și Germania- câte 3.

Comparativ cu acest an, anul trecut au avut drept de ședere în scop de muncă în Olt 65 cetățeni din sate terțe și 17 din state UE, SEE și Confederația Elvețiană, în timp ce în 2015 se înregistrau 77 de străini.

De menționat că cetățenii chinezi prezenți în județ au drep de ședere, însă nu au calitatea de angajat, aceștia deținând firme cu punct de lucru aici și sediul în București.

Iar 2018 se anunță unul cu și mai mulți străini. Deja un patron din domeniul textil și-a anunțat intenția de a completa personalul cu angajați din afara granițelor. „M-am gândit să aduc fete din străinătate. Am făcut o cerere pentru așa ceva pentru că, aici, în Slatina, în Olt, nu se găsesc fete pentru muncă. Intenționez să aduc muncitori din Moldova, Filipine sau Ucraina”, a declarat pentru Realitatea Oltului patronul Harlem Exprod, Giorgio Xompero, fabrica sa de tricotaje fiind cea mai veche din Slatina.

Pe aceeaşi temă:

Textilele slătinene caută angajați peste hotare

sau:

Muncitori străini, plătiți mai bine ca oltenii