Concert EXTRAORDINAR al Corului MADRIGAL la Caracal

134

Corul Naţional de Cameră „Madrigal” a susţinut aseară un concert extraordinar de Crăciun la Teatrul Naţional ,,Ştefan Iordache” din Caracal, sub bagheta renumiturlui dirijor Cezar Vârlan. La evenimentul cultural de o reală valoare au luat parte, alături de edilul Radu Liviu, preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şi deputatul Marius Iancu.  Organizatorii evenimentului cultural dedicat Naşterii Mântuitorului, sunt Primăria Municipiului Caracal şi Centrul Cultural Municipal.

Concertul de la Caracal a deschis turneul naţional ce are loc în perioada 8 – 19 decembrie, care va aduce românilor din toată țara vestea sărbătorilor de iarnă prin cântece interpretate în maniera unică, plină de har și emoție a celui mai renumit ansamblu coral românesc. După concertul de la Caracal, Corul Madrigal va face acelaşi lucru la: Bacău, Bistrița și Tîrgu Mureș şi București, cu cele două concerte extraordinare de Crăciun din 18 și 19 decembrie, de la Ateneul Român.

,,O seara frumoasă alături de Corul Madrigal, în Teatrul Național din Caracal. Felicitări organizatorilor pentru acest cadou oferit oltenilor, în prag de sărbători”, a declarat după concert deputatul Marius Iancu. Acesta a asistat la concert alături de preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, şi primarul municipiului Caracal, Radu Liviu.
Printr-o tradiție susținută de peste 50 de ani, ansamblul coral aduce, an de an, în sufletele românilor, emoția și bucuria Crăciunului, prin magia interpretării desăvârșite, dar și prin repertoriul ales. Din programul concertelor de Crăciun nu vor lipsi lucrări de marcă din repertoriul internațional, specifice sărbătorii nașterii Domnului, precum „Stille Nacht”, dar și lucrări tradiționale românești, printre care „Leru-i, Doamne, Ler”, „Noi umblăm și colindăm” sau „Vine Crăciunu` pe sară”.

„Anul acesta am căutat să includ în program piese recognoscibile publicului, pe care involuntar începe să le fredoneze, dar nu am pierdut din vedere nici introducerea de compoziții muzicale noi, pentru pentru că Madrigalul și-a asumat mereu acest rol de promovare a repertorului valorous, dar mai puțin cunoscut. M-a preocupat să mențin un echilibru între accentele moderne, prin prezența compozitorilor contemporani, fără să ignor interpretările clasice, dar și să păstrez o anumită armonie din punct de vedere repertoricesc, între piesele de inspirație românescă și cele internaționale. De fiecare dată ne dorim, ca prin aceste concerte de Crăciun, să aducem în inimile ascultătorilor bucuria și emoția sfintei sărbători a Nașterii Domnului, dăruindu-le, prin muzică, o mică parte din măreția acestui moment”, a declarat Anna Ungureanu, dirijorul principal al Corului Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”.

Corul Național de Cameră “Madrigal – Marin Constantin”, cel mai apreciat ansamblu coral profesionist autohton, este o emblemă a vieții muzicale românești și universale. Din momentul înființării sale, în 1963, de către dirijorul Marin Constantin (1925–2011), Corul Madrigal a susținut peste 4100 de concerte aplaudate de melomani de pe întreg mapamondul, impunându-se astfel ca un adevărat „brand de țară”. Este etalonul mondial al muzicii corale camerale, cu un repertoriu îndreptat către Renașterea europeană, muzica bizantină și creația contemporană românească și universală.