Constantin Gaciu este o Vedetă Populară. El l-a avut concurent chiar pe fiul său Cosmin

916

Cel de-al șaptelea finalist al emisiunii Vedeta Populară, un talent show de folclor realizat de Iuliana Tudor și Elise Stan, este olteanul Constantin Gaciu. El a câștigat ediția difuzată aseară de televiziunea națională, impresionând juriul și o țară întreagă cu talentul său. Constantin a concurat pentru titlul de Vedetă Populară, și premiul de 100.000 de lei, chiar cu fiul său Cosmin.

Folcloriști de aur, Oltul nostru are. A demonstrat-o aseară Constantin Gaciu, concurent în cadrul celei de-a șaptea ediții a show-lui de la TVR1. Olteanul în vârstă de 36 de ani, născut la Coteana, a intrat în concurență chiar cu fiul său Cosmin, și el apreciat de juriul din care fac parte Grigore Leşe, Mircea Dinescu, Laura Lavric, Constantin Enceanu şi realizatoarea TVR Elise Stan. Cosmin are 18 ani şi cântă la cobză, dar şi la vioară, instrumente pe care a început să le studieze încă de când a învăţat să rostească primele cuvinte, avându-l profesor chiar pe tatăl său.

A fost o situație inedită, cu doi concurenți din aceeași familie, experiența de 25 de ani dedicați muzicii spunându-și cuvântul, iar Constantin Gaciu devenind în final câștigător. El l-a avut invitat la proba a II-a pe Ion Ghiţulescu, un “Barbu Lautaru” al zilelor noastre, recunoscut între puținii valorificatori ai cântecului lăutăresc.

Cobzar cu sute de premii

Deși emisiunea Vedeta Populară este dedicată identificării acelor interpreţi care visează să devină celebri și li se oferă şansa să fie apreciaţi de o ţară întreagă, Gaciu nu este tocmai un necunoscut al scenei și publicului. A absolvit Şcoala Populară de Artă din Slatina iar apoi Liceul de Artă din Piteşti unde l-a avut profesor pe cunoscutul dirijor Dorel Manea de la Doina Argeşului. A studiat cobza cu unchiul său, regretatul Dan Voinicu, un mare rapsod al Oltului, dar şi de la cunoscutul Marin Cotoanţă.

A participat la peste 300 festivaluri naționale şi internaționale unde a obținut peste 250 premii. A colaborat cu aproape toate orchestrele din țară, cu mai mulți dirijori (Paraschiv Oprea, Nicu Crețu, Marin Ghiocel, Nicolae Botgros, Marin Constantin, Marius Zorilă etc.), i-a cunoscut și a primit sfaturi de la aproape toți marii specialişti: Emilia Comişel, Constantin Arvinte, Paraschiv Oprea, Marioara Murărescu, Elise Stan, Florentina Sadmari, Gheorghe Oprea, Gabriela Rusu Păsărin, Gelu Stan, Ioan Bocşa, Grigore Leşe, Irina Dragnea, Maria Tănase Marin.

Are foarte puține melodii imprimate, însă este și un bun profesor. Printre elevii săi care au ajuns soliști de succes se numără: Bogdan Simion la Trupa Agurida ce o acompaniază pe Loredana Groza, Mirel Bria la Ansamblul Ciocîrlia, Grațian Bădescu la Doina Argeşului, interpretul Alin Popp, dar şi fiul său Cosmin.

Trei olteni din 54

În urma preselecțiilor realizate în mai  multe orașe ale țării, Iuliana Tudor și Elise Stan au selectat 54 de voci. Oltul este reprezentat în emisiunea- concurs de trei olteni: Constantin și Cosmin Gaciu, dar și de Cosmin Scheanu, un romanațean care este convins că  tinerii au datoria de a duce mai departe străvechile datini româneşti.

La Vedeta populară, participanţii trece prin trei probe de concurs: interpretarea (individual) unui cântec din folclorul românesc, la alegerea concurentului; un duet alături de artistul preferat și, a treia, reproducerea unui fragment muzical interpretat de unul dintre membrii juriului. Premiul pus în joc este de 100.000 de lei.