Ion Cheroiu, primarul comunei Brâncoveni, se aflã la al doilea mandat. Comparativ cu majoritatea edililor, timpul scurs în fruntea comunitãţii este mic. Cu toate acestea, mâna de gospodar a edilului se face simţitã, prin implementarea a opt proiecte. Uliţele satelor componente au fost asfaltate, unitãţile de învãţãmânt şi-au schimbat radical ,,faţa” şi, în curând, oamenii vor putea spune cã trãiesc într-o localitate europeanã. Cel mai probabil, de anul viitor se va trece la implementarea proiectului ce prevede introducerea apei curente în toatã localitatea. Cât despre canalizare, proiectul va fi depus spre finanţare la Guvern în cadrul PNDL 3.
Investiţii pentru viitor
Administraţia din Brâncoveni, sub conducerea primarului Ion Cheroiu, a acordat o atenţie deosebitã copiilor, fie ei cã merg la grãdiniţã sau la şcoalã. Vor ca ei sã beneficieze de condiţii foarte bune pentru a obţine performanţe deosebite.
Recent a fost datã în funcţiune Şcoala ,,Voievod Brâncoveanu” dupã ce localul a fost consolidat, reabilitat şi modernizat prin fonduri de la Banca Mondialã. Valoarea proiectului se ridică la un milion de lei. Un an au muncit constructorii pentru a transforma o clãdire veche, insalubrã şi nesigurã într-o unitate modernã, ce poate concura cu orice şcoalã din judeţ. Practic nu au mai rãmas din localul vechi decât pereţii, în rest s-a intervenit la structura de rezistenţã, la acoperiş, la podele şi tot ce înseamnã reţele de utilitãţi. Spaţiile au fost recompartimentate în unele zone astfel încât ele sã rãspundã nevoilor unui proces educaţþional de calitate. Acum, copiii au nu doar clase spaţioase şi luminoase, dar şi tot ceea ce au nevoie sã înveţe cât mai bine.
Redarea clãdirii procesului educaţional s-a fãcut printr-o ceremonie la care au luat parte reprezentanţi ai administraţiei judeţene, dar şi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean.
„Mã bucur enorm cã anul trecut am încheiat proiectul «Reabilitare, modernizare Grãdiniţa cu Program Normal de la Brâncoveni», iar în acest an finalizãm acest proiect frumos «Reabilitare, modernizare şi extindere Şcoala Gimnazialã Voievod Brâncoveanu din Brâncoveni. Vor urma, în continuare, pentru cã deja avem contracte de finanţare semnate, anul viitor, grãdiniţele de la Vãleni şi Mãrgheni. Astfel, începând cu anul şcolar 2018-2019, preşcolarii şi elevii din comuna Brâncoveni vor avea toate grãdiniţele şi şcoala modernizate şi îşi pot desfãşura activitatea aşa cum ne-am dorit-o cu toţii. Vreau sã mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alãturi în desfãşurarea acestui proiect: Consiliului Judeţean Olt – domnului vicepreşedinte Virgil Delureanu, în special domnului Marius Oprescu, preşedintele CJ Olt, care mereu au fost, sunt şi sunt convins cã vor rãmâne alãturi de comuna Brâncoveni. Sunt oamenii care din momentul în care eu am venit primar m-au îndrumat ca noi, brâncovenii, sã prindem din urmã comunele dezvoltate. Mulţumesc tuturor consilierilor locali, care au fost permanent alãturi de proiectele noastre, prietenilor colegi din primãrie, care m-au susţinut necondiţionat. Bine aţi venit în casã nouã, dragi elevi, stimaţi profesori!” a declarant primarul Ion Cheroiu la festivitarea menitã sã marcheze încheierea proiectului care a permis transformarea radicală a celei mai importante unitãţi de învãţãmânt din comunã.
Prima unitate de învãţãmânt care a fost supusã unui amplu proces de modernizare şi reabilitare a fost gãdiniţa din centrul comunei. Cu ajutorul fondurilor de la guvern, localul a fost consolidat, modernizat şi dotat cu mobilier modern şi material didactic de ultimã orã. Aici, copiii se vor pregãti pentru a pãşi cu dreptul pe drumul cunoaºterii. Şi investiţiile în interesul preşcolarilor nu se vor opri aici, primarul a anunţatã cã vor fi modernizate şi grãdiniþele din Vãleni şi Mãrgheni, astfel încât toþi cei care reprezintã viitorul comunei şi ai oamenilor acestei comunitãţi sã meargã cu drag la… grãdi. Proiectele în valoare de 1,7 milioane de lei sunt acceptate la finanţare în cadrul PNDL 1. Lucrãrile pentru modernizarea celor douã imobile vor demara anul viitor.
Proiectul „Reabilitare, modernizare şi extindere Grãdiniţa cu Program Normal satele Ociogi-Mãrgheni” are o valoare de peste un milion de lei, iar proiectul „Reabilitare, modernizare şi extindere Grãdiniţa cu Program Normal satul Vãleni” este de 600 de mii de lei. Lucrãrile urmeazã sã fie demarate anul viitor, imediat ce vremea va permite redeschiderea şantierelor de construcţii.
Dezvoltarea infrastructurii, necesarã
La Brâncoveni, toate uliţele au fost asfaltate aşa cã se circulã mai bine decât pe multe dintre drumurile judeţene.
,, Am reuşit pânã acum sã asfaltãm toate uliţele. Este vorba de o lungime de peste 11600 de ml. A fost un obiectiv important de pe agenda mea electoralã şi mã bucur cã am reuşit sã-l ating cu ajutorul guvernului şi al administraþiei judeţene. Evident, lucrurile nu ar fi stat aşa cum se prezintã acum dacã nu i-aş fi avut aproape de mine pe colegii din primãrie şi pe consilieri” , a afirmat edilul.
În privinţa infrastructurii, nu este singurul proiect dorit de edil. Prin programul PNDL 2, proiectul ce prevede introducerea apei curente în toate satele componente a fost aprobat şi va fi finanţat. Lucrãrile care vor fi demarate anul viitor, dupã ce se va finaliza licitaţia de desemnare a firmei care va implementa proiectul, se va putea trece la treabã. Proiectul este unul care se ridicã la 12,7 milioane de lei.
,,Eu mi-aş fi dorit sã primim aprobare acum, în varã, şi pentru introducerea canalizãrii, dar nu s-a putut. Este suma foarte mare pentru proiectul cu introducerea alimentãrii cu apã. Vom depune proiectul pentru canalizare anul viitor, în cadrul PNDL 3”, a susţinut primarul de la Brâncoveni.
Confort pentru funcţionarii publici, beneficii pentru localnici
Unul dintre proiectele finalizate extrem de importante, chiar dacã la prima vedere nu pare, este reprezentat de noul sediu al primãriei. Cu bani de la UE, o clãdire veche de prin 1896 a fost radical transformatã pentru a gãzdui administraţia localã. Acum cei 17 angajaţi ai Primãriei care se înghesuiau în patru birouri are fiecare ,,locul lui”.
,,Vã daţi seama cã este altceva. Una este sã existe trei-patru funcţionari într-un birou, fiecare cu sarcinile lui şi fiecare sã aibã de rezolvat, în acelaşi timp, câte o petiţie venitã de la cetãţeni… Foarte greu. Acum, este altceva. Fiecare ştie ce are de fãcut, poate sã-şi rezolve sarcinile fãrã a fi împiedicat de un alt coleg. Condiţiile trebuie sã se rãsfrângã, indirect, şi în soluţionarea în cel mai scurt timp a problemelor cu care oamenii vin la primãrie. Ei nu au voie sã stea mai mult de câteva minute, indiferent de problema cu care ni se adreseazã şi de angajatul care trebuie sã i-o rezolve” , ne-a declarat primarul Cheroiu.
Medicii de familie nu sunt funcţionari publici, dar sunt asimilaţi, de multe ori, acestora, chiar şi în accepţiunea oamenilor. Conştientizând importanţa muncii acestora pentru localnici, administraţia localã a iniţiat şi depus în cadrul PNDL 2 un proiect privind reabilitarea şi modernizarea dispensarului medical. Proiectul a cãrui valoare se ridicã la 600.000 milioane de lei a fost aprobat. Pânã la deschiderea acestui şantier, care se va produce cel mai probabil anul viitor în varã, primarul şi oamenii din primărie cautã cea mai bunã soluţie provizorie pentru dispensar.