Guvernul a adoptat noul Cod Fiscal

103
Prima sedinta a guvernului, dupa remanierea ministrilor Transporturilor, Fondurilor Europene si Dezvoltarii, a avut loc, miercuri 17 octombrie 2017, la Palatul Victoria. ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal, într-o şedinţă care s-a desfăşurat în timp ce, în Piaţa Victoriei, câteva sute de persoane protestau faţă de măsurile care vor fi introduse astfel, în principal faţă de transferul plăţii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Imediat după ce au aflat de știrea că OUG a fost adoptată, protestatarii au decis să plece, în mumăr masiv, din Piață.

Unii dintre ei au promis că vor reveni pe seară, după ora 18, așa cum sunt anunțate, în mediul on-line, mai multe evenimente care se vor a fi proteste la adresa Guvernului.

Printre măsurile adoptate se numără reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru veniturile din salarii, pentru unele pensii, pentru chirii, dobânzi, activităţi agricole, introducerea unei “contribuţii asigurătorii pentru muncă” de 2,25% pentru angajatori, majorarea nivelului salariului lunar brut în funcţie de care se acordă deducerea personală, reducerea cotei totale a contribuţiilor sociale obligatorii de la 39,25% la 37,25%, reducerea numărului contribuţiilor sociale de la 6 la 3. De asemenea, salariul minim brut pe ţară va creşte de la 1.450 de lei la 1.900 de lei începând cu 1 ianuarie 2018.

Totodată, Guvernul a majorat numărul microîntreprinderilor care vor plăti impozit de 1% pe veniturile realizate, prin creşterea plafonului de încadrare ca microîntreprindere de la 500.000 de euro la 1 milion de euro. În prezent, IMM-urile care realizează cifra de afaceri între 500.000 de euro şi 1 milion de euro plătesc impozit de 16% pe profit.