AVERTISMENT: Cod portocaliu și galben de caniculă, urmat de ploi torențiale

105

Administrația Națională de Meteorologie a emis un avertisment Cod portocaliu de căldură pentru 6 județe, iar codul galben a fost extins și în sudul Moldovei și Muntenia.

ANM avertizează că vineri, 11 august, vremea va fi caniculară în majoritatea țării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. 6 județe intră sub avertizare de tip Cod portocaliu. Este vorba despre județe din vestul și sud vestul României: Dolj, Mehedinți, Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, unde se vor înregistra frecvent temperaturi maxime de 37 — 38 de grade și, izolat, 39 de grade.

Tot pe parcursul zilei de vineri, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de căldură în 24 de județe din Maramureș, nordul Crișanei, cea mai mare parte a Transilvaniei, nordul și estul Olteniei, din Muntenia (inclusiv municipiul București) și din sudul Moldovei. În aceste zone, disconfortul termic va crește, iar maximele termice se vor situa între 35 și 37 de grade.

ANM avertizează că începând de sâmbătă, 12 august, der mai ales în noaptea de sâmbătă, 13, spre duminică, 14 august, vremea va deveni instabilă în regiunile vestice, sud-vestice și în zonele montane aferente, unde vor fi averse torențiale, frecvente descărcări electrice, vijelii și căderi de grindină.