Același produs, altă calitate, alt… răspuns. Senatorul de Olt a întrebat, ministrul a aflat datele la două luni după răspuns

191

Nici albă, nici neagră, ci doar… cotit. Așa a fost răspunsul dat de ministrul Daea senatorului de Olt Siminica Mirea la întrebarea adresată pe 22 mai privind diferența de calitate a produselor alimentare din România față de cele din Vest. După două luni, pus în fața unor rezultate de laborator, ministrul cere Comisiei Europene reglementarea analizei dublului standard.

De luni bune în România se bate monedă pe dublul standard, presa relatând cu dovezi cum consumatorul român este înșelat punându-i-se sub nas în rafturi produse cu aceleași mărci ca-n Vest, însă cu altă calitate. Autoritățile au tăcut mâlc, chiar dacă unul dintre senatorii României a adresat o întrebare în acest sens, sperând că astfel va înceta bătaia de joc la adresa celor care cred că un produs cumpărat de la noi este același cu cel vândut în alte țări cu aceiași denumire. Zilele astea s-a alarmat și ministrul Daea, în sfârșit, după ce un studiu realizat de Autoritatea Sanitar Veterinară pe alimente susceptibile de dublu standard a scos în evidență diferențe la 9 dintre cele 29 de probe analizate.

Ce-a întrebat senatorul, ce-a răspuns ministrul

Senatorul de Olt Siminica Mirea a solicitat oficial ministrului Agriculturii, printr-o întrebare adresată din plenul Senatului, prezentarea unui bilanț al Autorității Sanitar Veterinare privind analizele produselor alimentare susceptibile că sunt mai slab calitativ decât cele vândute sub aceleași denumiri și etichete în Vestul Europei.

Răspunsul ministrului a arătat faptul că se fac contorale și că, în cazul în care vor fi identificate neconformități, se vor lua măsurile care se impun. Niciun cuvânt despre rezultatul acestor controale.

 

Există diferențe, nu există legislație

La două luni de la întrebarea parlamentarului oltean, se lămurește și ministrul: există diferențe, ce-i de făcut?

Datele prezentate de Institutul de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din București arată diferențe față de valorile calorice înscrise pe etichete, dar și față de cele ale produselor din alte țări, respectiv a nivelului proteinelor sau a conținutului de grăsime, dar și pentru clorură de sodiu și aditivi alimentari.

„Întrebarea care se pune la această dată este cum valorificăm rezultatele analizelor de laborator. Și prima obligație pe care am avut-o, o avem și o vom avea în continuare este de a informa opinia publică. De aceea am socotit necesar ca imediat când s-au definitivat aceste analize să le transmitem opiniei publice prin dumneavoastră. Al doilea lucru, transmitem imediat, în această seară, Comisiei Europene aceste rezultate pe care noi le-am obținut pe procedurile care v-au fost prezentate solicitând Comisiei Europene să accelereze procesul de reglementare în așa fel încât să putem avea instrumente și juridice și proceduri unitare pentru a putea analiza oricând oriunde și în orice țară o situație privind dublul standard, pentru că, repet, la această dată nu este reglementat. Nu în ultimul rând, vom transmite aceste informații tuturor europarlamentarilor români în așa fel încât în comisiile de specialitate să aibă instrumentarul tehnic și concluziile pe care noi le-am putut culege în acestă perioadă de timp prin procedurile pe care vi le-am prezentat”, a subliniat Daea.