Două comune din județ și-au tras steme. Cu spice de grâu și turnuri crenelate, stemele comunelor Dobroteasa și Vișina, aprobate de Guvern

192

Stemele comunelor oltene Dobroteasa și Vișina s-au aflat astăzi pe masa Guvernului, pentru aprobare prin hotărâre. Cele două localități vor fi reprezentate de acum înainte de însemne proprii care să le reprezinte în acte oficiale.

Printre proiectele de hotărâre aflate astăzi pe ordinea de zi a ședinței de Guvern se numără și cel referitor la aprobarea stemelor comunelor Dobroteasa și Vișina din județul Olt. Ambele comune agricole, vor fi reprezentate de acum înainte în însemne oficiale de steme reprezentative. Cele două steme au elemente comune coroana murală cu un turn crenelat ce semnifică faptul că localitățile au rangul de comună, dar și spicul de grâu. Orice judeţ, municipiu, oraş şi comună din ţară trebuie să deţină o stemă care să corespundă unei metodologii, ce este necesară anumitor documente şi funcţionează ca o ştampilă sau trademark.

Ocupațiile locuitorilor- agricultura, viticultura și pomicultura, precum și o cruce ce simbolizează complexul bisericesc Sfântul Nicolae din localitate și-au găsit reprezentare pe stema comunei Dobroteasa. “Stema comunei Dobroteasa se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, încărcat în câmp roșu cu o cruce treflată, cu brațul inferior mai lung, asuprind două spice de grâu așezate în bandă și respectiv în bară, cu câte o frunză pornind de la baza tulpinelor în sus și care se răsucesc în jos, în dreptul primelor boabe și ale căror extremități se încrucișează în săritoare, totul de aur. Scutul are două șape albastre; cea din dextra este încărcată cu o viță-de-vie cu trei ciorchini de struguri, înfășurată pe un arc poziționat în pal, totul de aur; cea din senestra este încărcată cu un pom cu fructe de aur. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat”, este descrierea elementelor însumate ale stemei.

Pe stema comunei Vișina apar știuletele de proumb și spicul de grâu, o frunză de stejar și pârâul Obârșia ce traversează localitate. ” Stema comunei Vișina se compune dintr-un scut triunghiular albastru cu marginile rotunjite, încărcat cu o bandă ondulată de argint. În partea stângă superioară, se află un spic și un știulete de porumb ambele de aur, încrucișate în săritoare. În partea dreaptă inferioară, se află o frunză de stejar de aur, acostând banda undată. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.”, este descrisă aceasta.

La nivelul județului Olt, potrivit ultimei situații cunoscute, până anul trecut doar 43 de primării aveau aprobate prin hotărâre de Guvern propria stemă a localității deși, potrivit unei legi din 2002, obligația elaborării propriilor însemne avea termen limită anul 2011. Elaborarea stemelor se face potrivit normelor stricte ale ştiinţei şi artei heraldice, ținându-se cont de tradițiile locale, aceasta fiind o procedură greoaie și costisitoare. Localitatea trebuie să aibă trei variante de stemă realizate de persoane acreditate de Academia Română, stema să fie aprobată de consiliul local, să ajungă la Comsiia Județeană de heraldică apoi la Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, instituţia care dă avizul favorabil.

Dacă la nivel județean nici jumătate din localități au stemă, drapel propriu nu are niciuna. Printre elementele alese de olteni să fie reprezentative pentru localitățile lor și alcătuiască stema sunt: turnuri, vaca (Ghimpețeni), miei (Brastavățu), pește (Ianca), cruce, spice de grâu, știuleți de porumb sau floarea soarelui, frunze de stejar sau nuc, măr, căprioara (Vitomirești), foarfeca, moară de apă (Crîmpoia), hidrocentrală (Teslui) sau biserică (Curișoara).