Activista turcă pentru drepturile omului Nalan Oral, reținută în România, va fi pusă în libertate. Procurorii și-au restras contestația

113

Curtea de Apel Timişoara a dispus, după reţinere, arestarea preventivă a lui Oral Nalan pentru pe perioadă de 30 de zile, iar între timp România a demarat procedurile de extrădare. În semn de protest, Oral Nalan a făcut greva foamei în primele zile după reţinere.

Curtea de Apel Timişoara a decis, joi, punerea în libertate a activistei turce Oral Nalan, care are statut de refugiat în Belgia şi care a fost arestată preventiv în urmă două săptămâni, după ce a fost reţinută la Vama Nădlac pentru că se afla pe o listă a Interpol. Procurorii au făcut apel după această decizie.

Numai că, în şedinţa de marţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii și-au retras contestația, iar instanţa supremă a rămas în pronunţare în acest caz, urmând să dispună eliberarea din arest a activistei pentru drepturile omului.

Avocatul lui Nalan Oral spune că Ministerul Public recunoaşte astfel o greşeală a Poliţiei de Frontieră, în condițiile în care Interpolul a retras alerta roşie cu privire la Nulan Oral, acest caz fiind singular. După proces, avocatul acesteia a arătat că decizia Parchetului este una normală şi înţeleaptă, relatează News.ro.

„Ministerul Public recunoaşte astfel greşeală făcută de Poliţia de Frontieră în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpol ca şi organizaţie internaţională. Secretariatul general al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan din baza de date.  Acesta greşeală a costat-o pe clienta mea îndepărtarea de familie şi privarea de libertate şi a costat-o rememorarea unor traume”, a arătat avocatul Alin Speriusi-Vlad.

Oral Nalan, în vârstă de 38 de ani, a fost reţinută pe 8 iulie, când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu fiica sa în vârstă de 10 ani şi cu un grup de prieteni. Vameşii români au constatat că pe numele femeii există un mandat Interpol de arestare, emis la cererea Turciei, care a condamnat-o la 30 de ani de închisoare pentru terorism. Potrivit presei din Belgia, unde au avut loc manifestaţii de susţinere pentru Oral Nalan, activista, care studiază la o facultate de informatică din Bruxelles şi ar urma să primească cetăţenie belgiană anul viitor, este acuzată de apartenenţă la PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan).

Cazul lui Oral Nalan a intrat și în atenția presei occidentale, care a lansat o campanie pentru eliberarea ei.