Studiu ÎNGRIJORĂTOR privind omorurile și violența în familie

66

Aproape o cincime din cazurile de omor înregistrate în 2016 au avut loc în familie. Conform aceluiași studiu, anul trecut, în fiecare săptămână cel puțin o femeie a fost violată în familie.

Numărul cazurilor de omor în familie a scăzut față de anii precedenți – 2014 și 2015 -, dar rămâne unul îngrijorător.

În 2016, dintr-un total de 371 de crime, 72 au fost înregistrate în familie, ceea ce reprezintă un procent de 19, 4%, arată rezultatele unui studiu prezentat joi de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor (Rețeaua VIF).

Din datele studiului rezultă că în fiecare săptămână este înregistrat un caz în care o femeie este violată în familie, la fiecare patru zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată în familie, iar la fiecare două zile este înregistrat un caz în care o minoră este violată, agresată sexual sau supusă unui act sexual cu un adult din familie.

Rezultatele studiului arată că din ce în ce mai multe victime ale violenței în familie îndrăznesc să se adreseze instanțelor de judecată pentru a cere emiterea unui ordin de protecție. Acesta există în legislația din România din 2012, ca măsură temporară de protejare a victimelor violenței în familie împotriva săvârșirii de noi agresiuni de către un membru al familiei.

“Dacă alăturăm cifra de victime estimate pe baza studiului european din 2014, respectiv 500.000 de femei peste 15 ani, cu cifra persoanelor aflate în custodie în sistemul penitenciar în ianuarie 2017 putem spune, chiar dacă ne lipsesc atâtea cifre intermediare, că măsurile luate de sistem împotriva agresorilor domestici sunt extrem de slabe”, sunt concluziile realizatorilor studiului.

Potrivit realizatorilor studiului, sunt necesare modificări legislative pentru ca agresorii să fie împiedicați.

Studiul privind monitorizarea implementării ordinului de protecție 2012-2016 și a altor măsuri și servicii în sprijinul victimelor a fost lansat miercuri de Rețeaua VIF — Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor; ANES — Agenția Națională pentru Egalitatea de șanse între Femei și Bărbați și Ambasada Spaniei în România.