4000 de câini cu stăpân, microcipați pe cheltuiala primăriei

102

Direcția Sanitar-Veterinară va identifica în vederea vaccinării antirabice câinii cu stăpân de pe raza municipiului Slatina, iar microciparea acestora va fi susținută de către Primăria Slatina. Cooperarea instituțiilor va fi supusă aprobării aleșilor locali săptămâna viitoare.

Cum slătinenii care au câini declarați la primărie se pot număra pe degete, iar n umărul exact al acestor patrupede nu este știut de autorități, Direcția Sanitar-Veterinară va microcipa animalele identificate în cadrul campaniei de vaccinmare antirabică. Microcipurile vor fi asigurate de către primăria Slatina, acestea urmând a fi achizițioonate de către  Serviciul public de gestionare a câinilor fără stăpân Slatina. 4000 de microcipuri vor fi astfel predate DSVSA Olt, cooperarea instituțiilor urmând să primească și girul aleșilor lcoali în ședința de consilu local de săptămâna viitoatre.

Decizia administrației municipale are la bază “responsabilitatea autorităţilor locale privind sănătatea publică, prevenirea şi combaterea răspândirii bolilor transmisibile de la animale la om, utilizarea eficientă a fondurilor bugetare aprobate”.

De asemenea, Primăria Slatina subvenţionează și o acţiune de sterilizare a câinilor cu stăpân ce aparţin rasei comune sau metişii acestora, suma ce va fi alocată acestei acţiuni ridicându-se la 200.000 lei.

La nivelul Slatinei, nu există o situaţie clară cu numărul de câini cu stăpân, deşi, teoretic, aceste animale de companie ar trebui supravegheate sanitar-veterinar, vaccinate periodic, deparazitate şi microcipate. O hotărâre din 2010 a Consiliului Local Slatina prevede şi obligaţia proprietarilor să-şi declare animalele, dacă locuiesc la bloc- asociaţiilor de proprietari, iar dacă locuziesc la curte- la Direcţia Administrarea Domeniului Public şi Privat a Primăriei Slatina, în fiecare an, până la data de 31 martie. Minunea a ţinut doar atunci când s-a dat hotărârea şi doar în cazul a doi proprietari, dintre care unul este şeful Poliţiei Locale.

În Registrul de evidenţă al animalelor cu stăpân, Oltul figurează cu 19.982 de câini înregistraţi. La ultima vaccinare antirabică, până la obligaţia de microcipare, la Slatina aveam circa 4500 de câini cu stăpân. Însă, în realitate, numărul lor depăşeşte 5000. Proprietarii care locuiesc la apartament, în general îi îngrijesc, îi deparazitează, vaccinează, îi declară. La case este problema, unde o familie deţine mai mulţi câini, nu-i declară şi refuză să-i microcipeze, mai ales de teama costurilor.