Românii din diaspora au liber la afaceri, pe bani nerambursabili de la Guvern

56

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni propune un nou proiect privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru diaspora, care prevede posibilitatea de a oferi granturi de finanţare, a declarat, joi, la începutul şedinţei Executivului, ministrul Andreea Păstîrnac.

“La 11 ani după adoptarea Legii 321 privind regimul acordării finanţărilor nerambursabile pentru diaspora, Ministerul pentru Românii de Pretutindeni propune un nou proiect legislativ, mai modern şi mai adaptat legislaţiei europene. Noutatea majoră a proiectului este dată de posibilitatea de a oferi granturi de finanţare. În acest mod, fondurile alocate vor putea fi justificate mai puţin birocratic, pe baza atingerii obiectivelor strategice”, a afirmat Păstîrnac.

Ea a adăugat că proiectul va cuprinde şi posibilitatea stabilirii unor priorităţi geografice şi tematice anuale pentru acordarea finanţării.

“De asemenea, un alt element de noutate îl reprezintă posibilitatea stabilirii de priorităţi geografice şi tematice multianuale pentru acordarea finanţării şi sperăm că astfel comunităţile româneşti care fac eforturi uriaşe pentru păstrarea şi consolidarea elementelor identitare vor putea deveni un receptacol prioritar al strategiei şi al finanţării Guvernului român”, a subliniat Păstîrnac.