Sute de angajați trimiși în șomaj

206

4 companii oltene au apelat, de la începutul anului, la disponibilizări colective. Cu aceste ocazii, peste 400 de salariați au ajuns șomeri. Trei dintre firme au depus notificările în ianuarie, iar cealaltă în luna mai.

În prima jumătate a cestuia an, Agenția Județeană pentru ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Olt a primit de la firmele din județ un număr de patru notificări privind realizarea de disponibilizări colective. Primele trei au înștiințat autoritățile cu privire la reducerea numărului de angajați în luna ianuarie. Acestea activează în domeniul construcțiilor și au pus pe liber peste 300 de salariați. Cea de a patra societate care a decis, datorită situației economice, să renunțe la o parte dintre salariați își desfășoară activitatea în domeniul industria alimentare. Producătorul de conserve din carne-Hame din Caracal, a înștiințat Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă cu privire la disponibilizarea a 133 de angajați dar a dat afară doar 89.

Potrivit legislației în vigoare, firmele care d,in motive diverse, aleg să-și reducă personalul, apelând la disponibilizări colective, sunt obligate să înștiințeze AJOFM  cu minim 30 de zile înainte de a trece la trimiterea salariaților în șomaj. În caz contrar, riscă amenzi usturătoare.

Salariații trimiși în șomaj în urma disponibilizărilor colective au dreptul la salarii compensatorii. Aceste drepturi sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă semnat cu reprezentanții patronatului.

Anul trecut, doar trei firme din județ au efectuat disponibilizări colective. Numărul oltenilor care au fost trimiși în șomaj a fost de doar 59 deși notificările vizau 182 de salariați.