21 de incendii de vegetație uscată, în numai 72 de ore. Măsuri pentru a nu primi amendă de până la 50.000 de lei

86

Pompierii olteni au intervenit în ultimele trei zile la 21 de incendii de vegetație uscată, unele cu pericol de a se extinde și la locuințe. Primăriile au fost notificate să informeze populația în ce condiții pot incendia suprafețele agricole. Cei care nu respectă legea riscă amenzi de până la 6000 lei persoanele fizice și 50.000 de lei persoanele juridice.

Pentru că pe teritoriul judeţului Olt, în ultima perioadă, s-a amplificat fenomenul de ardere necontrolată a miriştilor şi vegetaţiei uscate de pe terenurile agricole, pompierii trag un semnal de alarmă informând populația asupra măsurilor ce trebuiesc luate în situația în care se apelează la incendierea miriștilor. Chiar și primăriile au fost notificate asupra obligațiilor legale ce le revin. În caz contrar, ISU Olt atrage atenția că amenzile sunt usturătoare.

„În perioada 23-25 iunie, s-au înregistrat 21 de astfel de  incendii. Localităţile în care s-au înregistrat intervenţii pentru localizarea, lichidarea şi limitarea efectelor arderilor de  mirişti sunt: Slatina, Balș, Drăgănești Olt, Scornicești, Piatra Olt, Dăneasa, Găneasa, Sprâncenata, Obârșia, Grădinile, Cezieni, Coteana, Gostavățu. În urma celor 21 de arderi necontrolate, au ars peste 11 hectare de cereale păioase și aproximativ 15 hectare de vegetație uscată, miriști și gunoaie.”, declară plutonier major Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.  Potrivit legii, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei persoane juridice. Și efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.

Un Ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor din 2010 stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

Potrivit ISU Olt, în condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost se obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
– izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
– asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
– asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.