Compania de Apă Olt va construi o adevărată uzină de tratare a apei la Slatina

2535

De la râu şi până la robinetul de la bucătărie, trecând prin uzinele de tratare, apa este permanent supravegheată. Cea care se ocupă ca apa de la robinet să fie bună pentru consum, dar şi de modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canal este Compania de Apă Olt. O companie care a împlinit recent 10 ani de activitate. Care sunt investiţiile vrechi şi noi pentru potabilizarea apei, despre construirea unei adevărate uzine de tratare a apei la Slatina, în valoare de 10 milioane de euro, construirea de staţii noi de pompare, extinderea în cât mai multe localităţi ale Oltului , dar şi altele, ne-a vorbit Cătălin Uşurelu, director general CAO.

 

  • Domnule director, Compania de Apă Olt a fost înființată inițial pentru a pune în practică un proiect cu fonduri europene pentru modernizarea rețelelor de apă din Slatina, Potcoava, Drăgăneşti-Olt, Piatra Olt şi Scorniceşti. Cum a fost drumul de acolo și până la CAO de astăzi, ca principal operator al județului?
  • Scopul nostru a fost încă de la înființare să devenim principalul operator de apă, canalizare și epurarea apei uzate al județului Olt. Au fost 10 ani de proiecte și investiții, au fost 10 ani de muncă a zeci de oameni care au format o echipă al cărei scop a fost și este în continuare ca noi să livrăm apă de cea mai bună calitate. Compania de Apă Olt a accesat prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS Mediu),  proiectul ”Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, cu o valoare de 292.621.027 lei de care au beneficiat 116.000 de locuitori din Slatina, Piatra Olt, Scornicești. Potcoava ți Drăgănești Olt. Am construit stații de epurare noi în Potcoava, Drăgănești Olt și Piatra Olt și am transformat-o pe cea din Slatina într-una dintre cele mai moderne din țară, am reabilitat o parte din rețelele de apă și canalizare, stații de pompare și tratare din orașele de care am vorbit.
  • Din operator de alimentare cu apă, canalizare și epurarea apelor uzate în câteva orașe, CAO s-a extins și în alte localități. Unde operează și cât de importantă este extinderea în cât mai multe localități?
  • Compania de Apă Olt operează în Slatina, Caracal, Corabia, Drăgănești Olt, Scornicești, Potcoava, Piatra Olt și în comunele Slătioara și Vitomirești, dar ne vom extinde și vom prelua sistemele de alimentare cu apă și canalizare și din alte localități. Este mult mai ușor pentru autoritățile locale să construiască rețele de apă și canalizare în comunele lor decât să le întrețină. Sunt costuri mari, au nevoie de utilaje speciale și de aceea vor să cât mai mulți să facă parte din Compania de Apă Olt.
  • În ce măsură poate CAO să ajute și comunele Oltului să se modernizeze, să beneficieze de alimentare cu apă și rețea de canalizare?
  • Compania de Apă Olt a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, fiind în primii patru operatori din țară care au depus proiect pania de Apă Olt a depus, din decembrie 2016, la Ministerul Fondurilor Europene, studiul de fezabilitate pentru proiectul ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020”, fiind în primii patru operatori din țară care au depus proiecte. Este un proiect de aproximativ 150 de milioane de euro de care vor beneficia și 17 comune din județul Olt care fac parte sau sunt în diferite stadii de aderare la ADI Oltul. Până când vom semna contractul de finanțare, acestea vor face parte din Compania de Apă Olt.
  • Care sunt proiectele aflate în derulare și cele ce urmează a fi implementate?
  • În cadrul proiectului pe care l-am depus, Compania de Apă Olt va face investiții atât în Slatina, cât și în celelalte localități. Peste 26 de kilometri din rețeaua de apă a Slatinei vor fi reabilitați, iar aceasta va extinde cu 10 kilometri. Stațiile de pompare Salcia și Nicolae Bălcescu vor fi echipate cu filtre rapide pentru reducerea amoniacului și potabilizarea apei. Rețeaua de canalizare din Slatina se va extinde cu peste 23 de kilometri. Vor fi reabilitate patru stații de pompare a apei uzate și vor fi construite alte 22 de noi stații, iar lângă Stația de Epurare Slatina se va construi o platformă acoperită pentru depozitarea nămolului de 7.600 m. Una dintre cele mai importante investiții pe fonduri europene este Stația de tratare a apei pe care o vom construi la Slatina, o adevărată uzină de 10 milioane de euro. S-a luat decizia ca în proiectul pe fonduri europene să includem si această investiție pentru că un studiu făcut de Facultatea de Mecanică din București a arătat că este nevoie de această stație. Nu pentru că apa nu este potabilă, ci că există anumite elemente în cantități mai mari în apă și asta din cauza solului care a fost poluat sistematic cu diferite substanțe chimice folosite în agricultură.  Și la Caracal și Corabia se vor extinde rețelele de alimentare cu apă și canalizare , se vor construi rezervoare de apă, se vor reabilita forajele, stațiile de pompare și în fiecare oraș se va construi câte o stație de epurare nouă. Și la Potcoava, Scornicești, Drăgănești Olt vor continua investițiile.
  • La robinetele bălșenilor curge o apă ce pune în pericol sănătatea consumatorilor, fiind necesare mari investiții. În ce stadiu se află cooptarea Balșului în Compania de Apă Olt?
  • Balșul va intra, în curând, în Compania de Apă Olt. Suntem în plină procedură de a prelua compania locală de apă și canalizare. În studiul de fezabilitate al proiectului  ”Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată din județul Olt în perioada 2014-2020” depus de Compania de Apă Olt au fost prinse și investiții la rețele de alimentare cu apă și canalizare din Balș, reabilitarea stațiilor de pompare și construirea unei stații de epurare.
  • Ați demarat un proiect de contractare a nămolului rezultat din apele uzate drept compost pentru fermieri. În ce stadiu este acest proiect? Ce spun specialiștii și cât de interesați sunt fermierii?
  • În acest moment, Compania de Apă Olt are încheiate acorduri de principiu cu mari fermieri din Olt care doresc preluarea nămolului și aplicarea lui pe terenurile agricole. Singurul impediment este că noi nu avem o platformă de depozitare. Unii dintre fermieri vor să își construiască ei astfel de platforme pentru că sunt interesați de acest produs care așa cum arată buletinele de analiză, are un conținut bogat de azot și fosfor , dar și alți nutrienți benefici plantelor, proveniți din surse biologice care pot înlocui cu succes îngrășămintele chimice. Utilizarea nămolului rezultat în urma epurării apelor uzate este foarte bine reglementată de legislația în vigoare.
  • După mari investiții de modernizare a conductelor, retehnologizarea stației de epurare a Slatinei, spălări lunare, poate fi considerată apa de la robinet o apă sigură pentru consum? O puteți recomanda în locul celei cumpărate la PET din supermarket?
  • În laboratoarele Companiei de Apă Olt se fac zilnic analize la apă, iar Direcția de Sănătate Publică ia săptămânal probe. Rezultatele sunt bune, deci produsul nostru poate fi consumat de cetățeni. Prioritară pentru noi este calitatea apei, iar investițiile noastre merg în această direcție. Trebuie să ținem cont că vorbim de  rețele de apă și canalizare foarte vechi care nu au fost reabilitate în totalitate și de aceea apar problemele legate de turbiditatea apei. Spălarea periodică a conductelor și intervenția rapidă acolo unde ni se semnalează astfel de probleme ne ajută să ținem sub control această situație. În foarte multe zone din Slatina am montat hidranți ca să putem efectua spălări cât mai dese. Dar fiecare cetățean este liber să aleagă apa pe care dorește să o consume. Eu recomand apa de la robinet pentru că am încredere în ceea ce livrăm consumatorilor.
  • Mulțumesc