Tractorul agricol poate fi condus fără permis și neînmatriculat. Polițist: au descoperit apa caldă!

476

Șoferii de tractoare agricole sau forestiere nu mai riscă închisoarea de la 1 la 3 ani, respectiv 1 la 5 ani sau amendă dacă sunt prinși conducând un vehicul neînmatriculat/neînregistrat sau fără permis. O hotărâre a Înaltei Curți a scos tractoarele din categoria autovehiculelor. Ceea ce era deja prevăzut de o ordonanță de urgență din 2002.

Deși dicționarul explicativ al limbii române ne învață că “TRACTÓR, tractoare, s. n. Autovehicul cu mare putere de tracțiune folosit, în agricultură și în industrie, pentru a remorca diverse unelte, mașini sau vehicule” și că “AUTOVEHÍCUL, autovehicule, s. n. Vehicul autopropulsat suspendat pe roți, șenile sau tălpi de alunecare…Vehicul pus în mișcare de o forță alimentată de un izvor propriu de energie”, o hotărâre recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție scrie negru pe alb că tractorul nu este autovehicul.

Instanța Supremă a fost sesizată de Curtea de Apel Timișoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, cu următorul enunț: “în ce măsură tractorul agricol sau forestier condus pe drumurile publice devine asimilat autovehiculului, iar conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînregistrat, potrivit legii, sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere întruneşte condiţiile de tipicitate a infracţiunilor prevăzute de art.334 alin. 1 din Codul penal, respectiv art. 335 alin.1 din Codul penal”.

Răspunsul completului ÎCCJ a lămurit situația: conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/ neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu este infracţiune, deoarece un tractor nu este asimilat autovehiculului. Exact ce ne învață și Wikipedia, care specifică faptul că autovehiculul este un vehicul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum și că doar tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule, în timp ce tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule.

Șoferii de tractoare agricole nu mai pot fi astfel sancționați cu amendă sau să riște închisoarea de la 1 la 3 ani dacă sunt prinși cu vehiculul neînmatriculat sau neînregistrat ori închisoare de la 1 la 5 ani dacă nu au permis.

“Acest lucru nu este o noutate, era legiferat deja de art.6 pct.6 OUG 195/2002. S-au trezit târziu și au descoperit apa caldă. Legea prevede că este incriminată fapta săvârșită pe drumurile publice, ori câmpul nu este drum public. Și Curtea Constituțională s-a pronunțat acum două săptămâni pe acest articol, considerând că tractorul este autovehicul în accepțiunea Convenției de la Viena. Ori  se bat cap în cap”, ne explică unul dintre liderii sindicali ai polițiștilor olteni, Cristel Ioțu.

Acum se naște altă dilemă: conducerea sub influența alcoolului se mai sancționează? “Lucrurile nu pot fi privite la modul general. Se analizează fiecare caz în parte. Legea prevede că se sancționează conducerea sub influența băuturilor alcoolice a unui autovehicul pentru care există obligativitatea permisului de conducere. Deci, din punctul meu de vedere, care fac cercctare penală tocmai pe alcool, nu există incriminare pe alcool în acest caz.”, spune Ioțu.