270 de femei, susținute financiar pentru mamografii, în urma Balului Rotary

356

În urma Balului Anual Rotary Slatina, organizat sâmbăta trecută, clubul va susține financiar testarea unui număr de aproximativ 270 de femei din mediul rural, pentru identificarea timpurie a cancerului de sân.

Proiectul de anul acesta al Clubului Rotary Slatina, la aniversarea a 18 ani de activitate, a avut drept temă “ROTARY susține lupta împotriva neoplasmului mamar”. La Balul Anual organizat la Slatina sâmbătă seara, membrii clubului au organizat o campanie de strângere de fonduri în vederea susținerii unui nou proiect caritabil, de data aceasta prin susținerea financiară a screeningului gratuit prin mamografie pentru femei din mediul rural din județul nostru. In cadrul balului, la care au participat aproximativ 200 de persoane, a fost organizata o licitație cu obiecte de artă: picturi, vase de ceramică, ii tradiționale și o tombolă cu premii oferite de către rotarieni. De asemenea, caricaturistul Gogu Neagoe s-a alăturat demersului rotarienilor, sumele colectate în urma caricaturilor realizate invitaților fiind donate pentru susținerea proiectului. Momentele artistice din timpul balului au fost susținute de Ion Creteanu, Ion Popa, Emilia Dorobanțu, taraful Mitel Drăgulin, iar în organizare au fost implicați și tinerii din Clubul Interact Slatina.

Sute de femei testate

“In urma desfășurării ediției 2017 a Balului Anual Rotary Slatina, membrii clubului pot susține financiar testarea unui număr de aproximativ 270 de femei din mediul rural, pentru identificarea timpurie a cancerului de sân. Grupul țintă al proiectului este reprezentat de femei de peste 45 de ani din localități oltene din mediul rural care vor avea deplasarea și investigațiile medicale asigurate din fondurile colectate în urma desfășurării balului. Termenul de finalizare al proiectului este 1 octombrie – Ziua de luptă împotriva cancerului de sân”, declară Simona Capisizu, responsabilul cu comunicarea al clubului.

Acest proiect a fost susținut având în vedere statisticile care arată că în ultimii 3 ani cancerul de sân a urcat pe locul al doilea ca număr de decese la nivel mondial, după bolile cardiovasculare, iar în România, numărul cazurilor de cancer şi al deceselor provocate de acesta este în creştere mai mare faţă de media regională şi globală. În România nu există un program național al Ministerului Sănătății pentru screening cancer mamar în mod gratuit, iar costul mamografiei poate descuraja femei cu posibilități financiare reduse.

Potrivit datelor DSP Olt, 12.555 de olteni se luptă cu cancerul, iar în ultimii doi ani 1933 de persoane au pierdut lupta cu teribila boală. Cancerul de sân a înregistat în Olt 104 cazuri noi în 2016,  iar în 2015, la cei 1105 pacienți se adăugau alți 103.

Anii trecuți, rotarieni au susținut în urma Balului Anual mai multe proiecte: recompensarea elevilor care au obținut premii la Olimpiadele Naționale pe discipline școlare (2016); susținerea tratamentului prin terapia ABA pentru 2 copii bolnavi de autism (2016); dotarea Spitalului Județean de Urgență Slatina, sectia de Recuperare Neuromotorie Pediatrică cu aparatură de specialitate (2015); dotarea Cercului FOTO-CINE-CLUB din cadrul Palatului Copiilor “Adrian Băran” Slatina cu aparatură fotografică (2014); acordarea de 12 burse lunare în bani unui număr de 3 studenți proveniți din Căsuțe de Tip Familial (2014).