Poarta foclorului, deschisă la Caracal pentru descoperirea viitorilor mari artiști

220

Inima Romanațiului deschide larg poarta foclorului românesc pentru a treisprezecea oară pentru tineri soliști vocali și instrumentiști de muzică populară.

Primăria Caracal și Centrul  Municipal caracal va organiza în perioada 20 – 21 aprilie Festivalul Naţional de Folclor “De Dor de Primăvară”, un concurs de interpretare pentru solişti vocali şi instrumentişti cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.

Festivalul de Folclor îşi propune descoperirea și promovarea soliştilor vocali şi instrumentişti de muzică populară care provin din rândul copiilor şi tinerilor, descoperirea şi punerea în valoare a doinelor şi cântecelor populare autentice şi urmăreşte încurajarea, stimularea și promovarea tinerelor talente, stârnirea interesului acestora în culegerea de folclor şi deprinderea cu arta spectacolului, promovarea instrumentelor tradiţionale, însuşirea portului popular din zona pe care o reprezintă pentru  promovarea acestora şi, nu în ultimul rând, antrenarea laureaţilor festivalului în alte manifestări folclorice  interjudeţene, naţionale şi internaţionale.

Potrivit regulamentului, probele din concurs, atât pentru solist vocal cât şi pentru solist instrumentist, constau în interpretarea a două piese de muzică populară la alegerea concurentului, astfel: o piesă fără acompaniament (doină sau baladă), cea de-a doua piesă cu acompaniament. În mod obligatoriu, concurenţii vor interpreta melodii populare specifice zonei folclorice din care provin şi se vor prezenta în costume populare cât mai autentice. Pentru soliştii instrumentişti sunt admise în concurs numai instrumente tradiţionale.

Organizatorii îi vor răsplăti pe cei mai buni soliști cu premii. Premiul de popularitate va consta în suma rezultată din taxa de înscriere, care este de 30 lei. Trofeul Festivalului va fi de 1.200 lei, Secţiunea Solişti vocali:  Premiul I – 900 lei, Premiul II – 700 lei, Premiul III – 500 lei, Menţiune – 300 lei; Secţiunea Solişti instrumentişti: Premiul I – 900 lei, Premiul II – 700 lei, Premiul III – 500 lei, Menţiune – 300 lei; Premiul special al juriului = 500 lei; Premiul de popularitate = 400 lei.

Preselecţia va avea loc în data de 20 aprilie, ora 10.00, la Teatrul Naţional din Caracal.

Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Centrului Cultural Municipal Caracal.