Un senator de Olt solicită ministrului Energiei control la furnizorii de energie electrică

200

„O ţară decuplată de la electricitate intră de la sine în impas”, este de părere senatorul de Olt Siminica Mirea, care a adresat zilele acestea o interpelare ministrului Energiei pe tema respectării obligațiilor asumate  prin calendarul investițional post-privatizare din domeniul furnizării serviciilor de electricitate, solicitând ministrului analiza respectării planurilor de investiții și modernizări.

În urmă cu o lună de zile, zeci de mii de olteni au rămas fără curent electric, cei cu centrale termice înghețând de frig în case. Probleme cu alimentarea cu energie electrică au fost înregistrate parțial în 19 comune din judeţ şi oraşele Piatra Olt, Balş şi Corabia. Iar situația nu este singulară, repetându-se ori de câte ori suflă o pală de vânt ceva mai puternică sau ninge. Pentru a stopa aceste situații, pe care le pune nu neapărat pe seama intemperiilor sau vremii, ci mai degrabă pe seama stării efective a rețelelor care nu sunt dimensionate corespunzător, parlamentarul PNl de Olt Siminica Mirea a adresat zilele acestea o interpelare ministrului Energiei, Toma Petcu, solicitând o analiză exactă a prevederilor contractuale asumate de principalii distribuitori de electricitate din România care sunt obligați să facă investiții și modernizări la rețele, nu doar să obțină profituri uriașe.

Redăm textul interpelării:

“În România, în urma unui amplu proces de privatizare, a avut loc transferul proprietăţii distribuţiei energiei electrice din zona sectorului public, în spaţiul privat. Procesul de privatizare ne arată azi companii care obţin, an de an, profituri uriaşe.

Chiar dacă, în prezent statul nu mai decide în sectorul distribuţiei energiei electrice, există în portofoliul public o seamă de prevederi contractuale care trebuie urmărite îndeaproape.

Ministerul pe care, cu onoare, dumneavoastră îl conduceţi, are în raport cu entităţile economice sus-amintite, o seamă de atribuţii rezultate din contractele de privatizare. În acest sens, pe fondul nemulţumirilor populaţiei care semnalează existenţa unor dese întreruperi în furnizarea serviciului, datorate precarităţii infrastucturii electrice în anumite zone, cred că se impune, chiar în regim de urgenţă, o analiză exactă a prevederilor contractuale asumate de principalii distribuitori de electricitate din România.

Acolo sunt prevederi legate de planul de investiţii, de modernizarea reţelelor în cauză, de viteza de reacţie în caz de intervenţii. Această interpelare adresată dumneavoastră a pornit de la situațiile concrete din luna ianuarie 2017, când numeroase localități din județ au rămas fără curent electric. Aici, nu numai viscolul a fost de vină, ci și starea efectivă a rețelelor care nu sunt dimensionate corespunzător. Pentru o corectă informare, în regim de transparenţă publică, Ministerul Energiei trebuie să identifice situaţia dată de angajamentele asumate de cei în cauză, în raport cu ceea ce efectiv s-a făcut până în prezent!

Acest lucru, din punctul meu de vedere, reprezintă o parte însemnată a securităţii naţionale. Pentru că o ţară decuplată de la electricitate intră de la sine în impas. Pentru că respectarea acestui calendar în care se regăsesc investiţiile post- privatizare este o necesitate obiectivă, dincolo de angajamentele contractuale încheiate între stat şi operatorii respectivi: CEZ, ENEL ş.a.m.d.”

Întreruperile de energie datorate vremii s-ar putea elimina prin introducerea rețelei electrice prin subteran. O hotărâre din 2011 aprobată de Guvern interzice montarea supraterană pe domeniul public a echipamentelor tehnice care fac parte din sistemele de telecomunicații, alimentare cu apă, energie electrică, termoficare, transport în comun sau automate pentru semnalizare rutieră. Potrivit actului normativ, lucrările de construcții pentru realizarea/extinderea rețelelor edilitare în zona drumurilor publice situate în intravilanul localităților se execută în varianta de amplasare subterană.