În județul Olt, vaccinul Tetraxim, destinat copiilor de șase ani, lipsește de cinci luni din cabinetele medicilor de familie și din farmacii. Autoritățile medicale susțin că nu au cunoștințe când situația va reveni la normal. Numărul copiilor neimunizați se ridică la câteva mii, ei fiind expuși riscului unor boli grave precum difterie, tetanos, tuse convulsivă, poliomielită.
Circa 3500 de copii cu vârste de 6 ani erau restanțieri la finele anului trecut la vaccinarea Tetraxim, stocurile fiind epuizate în județ din luna septembrie 2016. Și acum situația este la fel, fiind imunizați doar copiii ai căror părinți au cumpărat vaccinul de pe net, de la furnizori sau l-au procurat contra-cost din altă sursă. Prețul unei doze de vaccin împotriva tetanusului, difeteriei și poliomielitei este între 65 și 85 lei. „Acest vaccin este unul dintre cele mai importante”, explică medicul pediatru Viorel Dumitrescu. Și, cu toate astea, inconștiența Ministerului Sănătății, informat de către Direcția de Sănătate Publică Olt de situația din județ încă de la finele anului trecut, nu se explică. Mai mult, deși nu a găsit soluții pentru lipsa vaccinului, Ministerul Sănătății face campanii de promovare a imunizării.
Vaccinul tetraxim nu este singurul care lipsește din cabinetele medicilor de familie, este însă singurul care nu se găsește în farmacii.
În ceea ce privește celelalte vaccinuri, se estimează că stocurile actuale se vor epuiza în câteva luni. Primele probleme se vor înregistra la stocul de Hexacima, produs biologic destinat copiilor sub un an, cele 386 de doza existente putând asigura acoperirea vaccinală pentru aproximativ o lună. Într-o lună până la trei luni se vor epuiza și stocurile de Engerix B pediatric (împotriva hepatitei B)- 508 doze pe stoc, ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei)- 1.174 doze și dT(diftero-tetanic) – 781 doze.
Produsul biologic BCG (vaccinul împotriva tuberculozei) este singurul care este în cantitate suficientă pentru acoperirea anului în curs. Potrivit DSP Olt, în prezent există în stoc 2.030 de doze și se apreciază că această cantitate este suficientă pentru tot anul în curs.