PREMIERĂ ÎN JUSTIȚIE. Dosarul lui Dragnea se mută la ÎCCJ

98
Dragnea câștigă prima bătălie în contestrea hotărârii de condamnare în dosarul referendumul

Tribunalul Bucureşti a decis astăzi să-și decline competența în dosari ,,Referendumul,, în favoarea Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistrații instanței supreme vor fi cei care se vor pronunța în privința contestaţiei la executare depusă de Liviu Dragnea împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare.

Iniţial, DNA solicitase ca numai o parte din această contestaţie să fie trimisă la ÎCCJ, însă un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis că această instanţă nu are competenţa materială de a judeca speţa. Așa se face că, procesul se va muta cu totul la instanţa supremă.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus la începutul acestei luni, la Tribunalul Bucureşti, o contestaţie la executare, împotriva condamnării la doi ani închisoare cu suspendare primite în dosarul „Referendumul”. Acţiunea de contestare a executării este o cale extraordinară de atac.

Potrivit art. 598 din Codul de procedură penală, contestaţia împotriva executării hotărârii penale se poate face doar în câteva situații cum ar fi punerea în executare o unei hotărâri care nu este definitivă; când executarea este îndreptată împotriva altei persoane decât cea prevăzută în hotărârea de condamnare; când apare vreo nelămurire cu privire la hotărârea care se execută sau vreo împiedicare la executare și când se invocă amnistia, prescripţia, graţierea sau orice altă cauză de stingere ori de micşorare a pedepsei.