Sute de olteni s-au tratat în străinătate. Caz șocant: bucată din arma folosită de agresor, înfiptă sub gât, extrasă în Polonia

177

Germania, Italia, Spania sau chiar Cehia și Cipru sunt țările unde oltenii au ales să se trateze, serviciile fiindu-le decontate de CAS Olt. Sute de olteni s-au tratat în străinătate, de la începutul anului doi olteni solicitând aprobare pentru a beneficia de servicii medicale de care nu pot beneficia în țară.

Fie că locuiesc sau muncesc în străinătate și a intervenit o urgență medicală, fie că la problema medicală întâmpinată nu se găsește leac în România, sute de olteni au ajuns pe mâna medicilor din afara țării. Casa de Sănătate Olt a decontat anul trecut tratamente sau intervenții medicale efectuate în străinătate pentru 756 de olteni. Au primit ajutor sau o nouă șansă la viață în Germania, Italia, Spania, Austria, Elveția, Franța, Ungaria, Suedia, Belgia, Cehia sau Cipru.

„Bugetul aprobat pentru decontarea prestațiilor medicale acordate în baza documentelor internaționale anul trecut este de 6,33 milioane lei. S-au tratat în străinătate 555 de olteni pe baza cardului european de sănătate, 21 prin formularul S2 și 180 pe baza formularului E121. Anul trecut, CAS Olt a distribuit 2101 carduri europene de sănătate. Cei mai mulți pacienți au ales Italia- 148, Germania- 124, Spania- 109 și Austria-62. Într-un top al sumelor cheltuite, Italia conduce cu 1,7 milioane lei, urmată de Germania- 1,9 milioane lei, Spania- circa 587.000 lei și Austria- aproximativ 300.000 lei”, ne-a declarat directorul- președinte al CAS Olt, Florin Ciocan.

Aprobare pentru tratamentul a 6 copii

Anul trecut, CAS Olt a aprobat 10 formulare S2 pentru tratarea oltenilor a căror șansă la viață nu era posibilă în România, fie din cauza listelor de așteptare prea lungi, fie din lipsa aparaturii medicale. Dintre acestea, jumătate au fost pentru clinici din Germania, iar cealalată pentru clinici din Italia, pentru boli ale sistemului circulator și afecțiuni pediatrice ale sistemului digestiv. Șase copii au beneficiat de tratamente în afara granițelor.

Sechele dintr-o altercație, rezolvate în Polonia

De la începutul anului, doi olteni au solicitat prin formularul S2 (E112) să se trateze în străinătate: unul în Germania, altul în Polonia. Unul dintre aceste cazuri este deosebit, intervențiile de acest gen nefiind posibile în România. Este vorba de sechelele cu care s-a ales un bărbat în urma unei altercații. O bucată din arma folosită de agresor a rămas înfiptă în măduva spinării, chiar sub gât, iar extragerea acesteia nu se poate face niciunde în țară.

Servicii medicale decontate de CAS

Pacienții pot beneficia de tratament în străinătate, în baza formularului E112, dacă tratamentul respectiv face parte din lista serviciilor de care beneficiază asigurații români și dacă acesta nu poate fi efectuat în România în timp util.

Formularul E 121 este eliberat pentru a permite atât titularului de pensie sau de rentă, cât şi membrilor familiei acestuia, fie că îşi au sau nu reşedinţa împreună cu acesta, să beneficieze de servicii medicale în cazul în care şi-au schimbat rezidenţa în cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.

Prin cardul european de sănătate, care de la începutul acestui an are valabilitate 1 an de zile, nu doar 6 luni, orice oltean aflat pe teritoriul altei țări poate beneficia de servicii medicale de urgență.